<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lideri vjerskih zajednica u zajedničkoj molitvi za sve žrtve u BiH

Sjećanje

Članovi Međureligijskog vijeća obišli su danas mjesta stradanja u BiH; Kazane, Križančevo selo, Kruščicu i Korićanske stijene. Kažu kako žele da daju primjer, kako poštovati sve žrtve, bez obzira na vjeru i kom narodu su pripadali. Poručuju, svaki zločin treba priznati.

24. april 2017, 12:00

Vjerski lideri došli su autobusima, ali i pješke kako bi obavili, kako su rekli, hodočašće u tišini - za sve žrtve svih vjera.

Vladika Grigorije kao predsjedavajući Međureligijskog vijeća predvodio je skupove, ali i služio molitvu za stradale Srbe na Kazanima. Nakon svega sjetio se riječi patrijarha Pavla da zločinac poriče ono što je učinio, a pravednik priznaje i ono što nije učinio.

"Jer kako je rekao jedan drugi veliki čovjek, Dostojevski, ipak smo svi krivi za sve", naveo je vladika Grigorije, predsjedavajući MRV BiH.

Krivce nisu tražili, ali jesu oprost. Posebno za one koji su mimo zakona vjere a u ime vjere činili zločine. U Križančevom selu molitvu za stradale hrvatske vojnike i civile služio je kardinal Vinko Puljić. Pomen ubijenim Bošnjacima na Korićanskim stijenama predvodio je zamjenik reisu-l-uleme Husein efendija Smajić.

"Želio bih da javnost napokon počne poštivati žrtve rata", izjavio je Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

"Nemojte se nadmetati u činjenju zla nego se nadmećite u činjenju dobra"; istakao je Husein efendija Smajić.

Poruke vjerskih lidera odjeknule su sa mjesta stratišta. Pomen je održan i u mjestu Kruščica gdje su u 2. svjetskom ratu stradali Jevreji.

Na Korićanskim stijenama ali i na Kzanima nema znaka da se desio zločin. Ima spomenik u Križančevom selu ali je sporan zbog svojih poruka. Kakva obilježja su prihvatljiva svima?

U Kružančevom selu na spomeniku stoji i tabla sa natpisom "Za dom spremni - HOS Novi Travnik.

"Kakvi spomenici su prihvatljivi za sve? Oni oko kojih treba da se dogovorimo  i napravimo isti pristup", izjava je Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Za mene bi bio najadekvatniji spomenik žrtvi, a ne onaj koji podsjeća ko je zločin napravio, svi mi to znamo, i nek pišu istoričari", mišljenja je Boris Kožemjakin, predsjednik Sarajevske jevrejske zajednice.

Stradanja na Kazanima nemaju status ratnog zločina već ubistva, Križančevo selo nije procesuirano, a za ubistva na Korićanskim stijenama dosad je pravosnažno osuđeno 10 pripadnika prijedorske ratne policije.