<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kotthaus: Za Njemačku je europski put BiH na visokoj listi prioriteta

SARAJEVO

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, zamjenica predsjedatelja Nermina Kapetanović i članovi Zajedničkog povjerenstva Zdenka Džambas i Fehim Škaljić razgovarali su danas s ravnateljem Odsjeka za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Martinom Kotthausom o procesu pristupanja naše zemlje Europskoj uniji (EU).

26. april 2017, 12:00

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Nikola Lovrinović upoznao je gosta iz Njemačke o ulozi ovog povjerenstva, istaknuvši da je to tijelo jedino iz zakonodavne razine vlasti koje prati provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U proces europskih integracija BiH, dodao je Lovrinović, članovi Zajedničkog poverenstva uključeni su i putem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta. Međutim, rekao je da dinamika praćenja europskih integracije naše zemlje putem Odbora i samim time i suradnja s članovima Europskog parlamenta ovisi o donošenju Poslovnika o radu Odbora, što do sada nije učinjeno.

Ravnatelj Odsjeka za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Martin Kotthaus naglasio je da je za Njemačku europski put BiH na visokoj listi prioriteta, te da se putem Odbora za EU njemačkog Bundestaga pomno prate sva dešavanja koja se tiču proširenja EU.

S tim u svezi, ravnatelj Odsjeka poručio je da je veoma važna suradnja članova Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH s članovima odbora za europske integracije parlamenata zemalja članica EU, jer su, kako je rekao, parlamenti ti koji će u konačnici odlučivati o članstvu naše zemlje u EU.

Po riječima Kotthausa, na putu europskih integracija BiH mora prvenstveno pristupiti rješavanju socio - ekonomskih pitanja. Kako je pojasnio, rješavanjem tih pitanja građanima BiH stvorit će se uvjeti za bolji životni standard, a time i za razgovore o ključnim političkim pitanjima.

Članovi Zajedničkog povjerenstva iznijeli su različita viđenja kada je riječ o prioritetnim procesima BiH na europskom putu, ali istaknuli i nezadovoljstvo ulogom PSBiH u procesu europskih integracija. Kako su naglasili, pomoć eksperata iz parlamenata zemalja članica EU sigurno bi doprinijela rješavanju mnogih pitanja u procesu europskih integracija naše zemlje, prvenstveno kada je riječ o usklađivanju zakonodavstva naše zemlje sa pravnom stečevinom EU - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.