<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Beker otkrio zašto je Đoković pao: Od tog trenutka sve se promijenilo

Tenis

Tri su razloga

27. april 2017, 12:00

PROŠLE godine porazi Novaka Đokovića bili su senzacija i glavna sportska vijest, budući da su bili prava rijetkost. Ove godine, vijest je kada srpski teniser nekoga rutinski pobijedi...

Što se dogodilo nekad najboljem teniseru svijeta i kako je njegova igra doživjela tako veliki pad? Ako itko zna odgovor, onda je to njegov bivši trener Boris Beker.

"Nije moguće izgubiti udarce preko noći. Ne možete tek tako izgubiti servis ili forhend. To je više stanje njegova uma. Dosta toga se očito promijenilo u njegovoj glavi nakon što je prošle godine osvojio Roland Garros. To je bio njegov životni san. Nakon toga se ponaša kao probušeni balon, a još nije pronašao način kako vratiti zrak u njega", rekao je Beker.

Drugi razlog je što su ostali teniseri osjetili da više nije nepobjediv.

"Drugi razlog je taj što svlačionica nikada ne spava. Kada nanjuše krv, žele skalp. Čitaju njegov govor tijela i samim tim uče kako igrati protiv njega. Ipak, ima on još dovoljno vremena preusmjeriti brod u pravom smjeru..."

Beker je analizu Đokovićevog pada završio trećim razlogom...

"Pojedine sitnice sada ga mogu poremetiti emotivno, na primjer kada vidi da lopta nije pala na crtu ili kada uđe u svađu sa sucima koji mu dodijele opomenu zbog prekoračenja vremena pri servisu. To prošle godine nije imalo traga na njemu."

Đoković je u karijeri osvojio 12 Grand Slamova i 67 ATP titula, ali samo jednu ove sezone.