<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

STVARAJTE MUZIKU, NE RAT: Bremen, grad u Njemačkoj iz kojeg je 40 mladih poslalo poruku mira!

„Make music. Not war.“

Da muzika jeste univerzalni jezik koji svi razumijemo pokazao je međunarodni omladinski projekat „Make music. Not war“ koji je u periodu od 14-24. aprila okupio 40 mladih iz 8 zemalja.

27. april 2017, 12:00

Mladi su došli iz Izraela, Palestine, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Kosova, Grčke i BiH.

Uz podršku omladinskog centra Zdravo da ste, petoro mladih iz Zenice, Tuzle, Drvara i Banja Luke dobilo je priliku da učestvuju u  ovom muzičkom projektu i prenese poruku mira iz BiH.

Cilj projekta „Make music. Not war.“ je da doprinese pomirenju i izgradnji mira između sukobljenih strana u svijetu, da promoviše razumijevanje i toleranciju u svakodnevnom životu, omogući mladima iz različitih zemalja da upoznaju jedni druge, kulturu, običaje, tradiciju, muziku, razviju vještine neformalne edukacije i da kroz kreativni proces stvore nove ideje kojima će kako na lokalnom tako i na globalnom nivou doprinijeti širenju poruke mira.

Tokom ovih deset dana mladi su imali priliku da se upoznaju sa modernom i tradicionalnom muzikom i instrumentima svih zemalja učesnika te da iskažu svoj talenat i kreativnost stvarajući potpuno nove aranžmane za neke od  pjesama koje su predstavljene na ovom projektu.  

Izvodjenje palestinske tradicionalne pjesme u rock maniru je nešto što je sve pozitivno iznenadilo! Balaševićeva pjesma „ Samo da rata ne bude“ koju su učesnici pjevali u jedan glas je dokaz da jezik nikako nije prepreka da bi se poslala poruka mira. Suze u očima i tihi uzdisaji pratili su izvodjenje pjesme „Što te nema“ kojom je učesnica iz BiH  predstavila našu zemlju i skoro sve ostavili bez daha.

Učenje tadicionalnih plesnih pokreta iz spleta igara Grče i Palestine doprinijelo je da ovo duženje bude još zanimljivije.

Partneri organizaciji iz Banjaluke i organizatori NaturKultur e.V. (Bremen, Njemačka) omogućili su da ova grupa mladih zaista pokaže sve svoje kvalitete i talente. Tokom ovog kreativnog procesa učesnici su napisali muzik i tekst za tri pjesme mira. Jedna od njih je snimljena u studiju muzičke škole u Bremenu za koju će naknadno biti urađen i video spot.

Živa svirka u Irish pub-u, te javni nastup na tri lokacije u centru Bremena izmamile su osmijehe, pozitivne komentare, aplauze kod slučajnih prolaznika ali i veliki broj pohvala od strane lokalnog stanovništva koji su sa pažnjom ispratili ove mlade ljudi čiji je jedini cilj da stvaraju muziku a ne rat!

Nastavak projekta planiran je za 2018. godinu te iz organizacije Zdravo da ste nadaju da će još mladih iz BiH biti dio ove sjajne priče i da će svojom muzikom doprinijeti širenju poruke mira u svijetu.

Preporučujemo svima da posjetite i youtube kanal NaturKultur e.V. gdje možete pronaći pjesme koje su učesnici obradili kao i kratke klipove o dnevnim dešavanjima tokom projekta.

Projekta je realizovan uz podršku Njemačke nacionalne agencije (program Erasmus plus).