<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodikovo pismo UN-u: Ne želimo otcjepljenje iz BiH

Pismo

Novi, 17. izvještaj Vlade Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN, juče je otpremljen uz propratno pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH.

29. april 2017, 12:00

U pismu je naglašeno da Srpska, uprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka člansvu zemlje u EU.

U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH.

"Nužno je reformisati Ustavni sud BiH kojim hara politički uticaj, a čije su pozicije rezervisane za strance nespojive sa suverenitetom BiH i članstvom u EU", naglasio je Dodik.

Zvaničnici Srpske su posebnu pažnju skrenuli i na ostale prijetnje po bezbjednost i napredak BiH, ali i na načine na koje "SDA, islamistička stranka" radi na tome da BiH pretvori u utočište džihadista.

"SDA je izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva u BiH kojim su rezultati uvećani iz političkih razloga", ocijenio je Dodik.

Kao ključne stavke u izvještaju navode se da Republika Srpska traži vraćanje političke strukture koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom, da Izetbegović treba da bude pozvan na odgovornost zbog provokativnog i flagrantnog kršenja Ustava BiH, da je Dejtonska struktura od suštinskog značaja za budućnost BiH, da Tužilaštvo BiH služi politici, a ne pravdi, te da je SDA izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva.

Savjet bezbjednosti UN svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH.

Redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH trebalo bi da dostavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.