<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radost i hrabrost banjalučkih studenata

POZORIŠNA KRITIKA

Predstava mladih glumaca, studenata Akademije umjetnosti „Univerziteta u Banjoj Luci“, okupljenjih u studentskom pozorištu „Vlado Zeljković“ izazvala je, sasvim zasluženo, oduševljenje publike.

30. april 2017, 12:00

Četvrtak, 26. aprila 2017. godine, bio je pozorišni praznik u Banjaluci, jer smo imali dvije krcate premijere. Tristotu na sceni „Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ i prvu na nezavršenoj sceni „Studentskog multimedijalog centra“ – SMUC u kampusu banjalučkog univerziteta. Jubilej u DPRS-u proslavljen uz „Ivicu i Maricu“, autora Dejana Aleksića, a praznik na univerzitetu je proslavljen uz manifestaciju „Dani Vlade Miloševića“ i premijeru prema Žarijevom komadu „Kralj Ibi ili Poljaci“.

Predstava mladih glumaca, studenata Akademije umjetnosti „Univerziteta u Banjoj Luci“, okupljenjih u studentskom pozorištu „Vlado Zeljković“ izazvala je, sasvim zasluženo, oduševljenje publike. Osam glumaca i njihov mentor, rukovodilac SMUC-a i pozorišni reditelj Goran Damjanac, napravili su razigranu i poletnu predstavu. Otuda i jeste njena najveća vrijednost što nam je pokazala nadolazeći glumački potencijal. Posebna vrijednost „Kralja Ibija“ je što pokazuje da školovanje na akademiji podrazmijeva i korišćenje sredstava fizičkog teatra, jer su jedna od najubjedljivijih rješenja ona koreografska. Mladi glumci time su nam pokazali one vještine i elemente koji su u pozorišnoj pedagogiji uvijek u drugom planu. Tako u predstavi „Kralj Ibi“,  na taj način igraju: Aleksandar Runjić, Kristina Šikanić, Darko Stojić, Marko Nedeljković, Lea Sekulić, Lazar Petrović, Marko Vukosav i Senad Milanović.

Ibi sam po sebi dovoljno je slavlje za sve pozorišne sladokusce, ali ono što se posebno ističe jeste kolegijalnost svih glumaca koji igraju svi za jednog, iako se u predstavi, to moram priznati,  glumačkim šarmom i igrom izdvajaju: Aleksandar Runjić u ulozi Oca Ibija i Kristina Šikanjić u ulozi Majke Ibi. Ta njihova požrtovanost im je i donijela trijumf u vidu sjajne premijere u studentskom pozorištu „Vlado Zeljković“.

Goran Damjanac, naoružan rediteljskom maštom, demonstrirao je neophodnu drskost i doveo glumce do kraja, tj. do ideje rugajućeg odnosa prema anomalijama u društvu, a u prvom redu onima u politici. Njegova rješenja, koja se u varijacijama ponavljaju, usmjerena su na radost igre, a manje podređena motivaciji postupaka i u tome i jeste savremenost njegove postavke.   

Premijera je inače obilježena uz govore dobrodošlice dekana AU-a Sande Dodik i rukovodioca SMUC-a Gorana Damjanca, koji su nedvosmisleno ukazali i na neopremljenost scene ističići da predstavnici univerziteta ulažu „ogroman trud“ da bi se okončao završetak scene. A moja poruka predstavnicima banjalučkog univerziteta je da prestanu da se „ogromno trude“, već da pronađu novac i da u najkraćem roku opreme scenu SMUC-a i korisnike tog prostora ne dovode u ponižavajući položaj da igraju na betonu, jer na hladnoći se sve skuplja, ali i prikuplja, što dalje daje opasnost da u „najnezgodnijem“ momentu i eksplodira, što u konkretnom slučaju ne bi imalo loše posljedice, jer se radi o kulturi, koja se duže od dvije decenije sistematski zapostavlja na UNIBL-u. Ostaje nada da će me novo rukovodstvo najvećeg univerziteta u Republici Srpskoj demantovati, a „Dani studenata Univerziteta u Banjoj luci“ koji su veoma uspješno završeni u organizaciji „Studentskog parlamenta UNIBL-a“,  upravo predstavljaju idealan temelj za demant i redovne kulturne aktivnosti na univerzitetu, kakve su bile sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.     

„Kralj Ibi“ studentskog pozorišta „Vlado Zeljković“ upravo je predstava kakva treba našim studentima i velika je sreća što je Banjaluka ima ovog ljeta i nadam se ne samo ovog.  

Aleksandsar Pejaković,
pozorišni reditelj