<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ALUMINA: OD RTRS-a niko nije očekivao da propituje izjave Milorada Dodika, ali kada propitivanje izostane u izvještavanju BNTV-a, to je već za čuđenje

TV

Propitivanje izjava i zahtjeva predsjednika RS-a Milorada Dodika, ma koliko se oni kosili s vladavinom prava i demokratijom, od RTRS-a, nažalost, ne očekujemo.

03. maj 2017, 12:00

BNTV: Konačno balans

24. – 30. april 2017.

BEZ OSCILACIJA: Monitorisana nedjelja, kada govorimo o sadržaju dnevnika, prošla je bez oscilacija u kvalitetu emitovanih izvještaja. Fokus je bio na nekoliko ključnih tema koje su u žiži javnosti, kako političke, tako i samih građana. Novinari su ispratili dešavanja vezana za blokadu/deblokadu računa tvornice Alumina iz Zvornika, pregovore koji su vođeni između drvoprerađivača s područja Romanije i ministra poljoprivrede RS-a, te nestišavanje proturječnih stavova vezanih za odluku Vlade RS o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija kompaniji Israeli Investment Group.

STIŠAVANJE STRASTI: Za razliku od prethodne monitorisane nedjelje, bilježimo daleko veći balans u prostoru koji je u izvještajima dat stavovima i vlasti i opozicije, odnosno stišavanju, nogometnim žargonom rečeno, navijačkih strasti spram opozicije u Republici Srpskoj.

Iz ovih tema, novinar Vladimir Kovačević  izdvojio je sukob oko prodaje RŽR Ljubija kako bi otvorio pitanje rekonstrukcije ili pak smjene Vlade RS, koju zagovaraju ne samo opozicija nego i neki od članova SNSD-a.

DOSLJEDNO O ROBNIM REZERVAMA: Ostajući dosljedni u stavu da jedan izvještaj kojim se otvara neki od problema nije dovoljan, uredništvo Dnevnika nastavilo je i praćenje stanja u Robnim rezervama RS-a. Iako je nad ovom javnom ustanovom oglašen stečaj, uredi zatvoreni, a dovod električne energije isključen, novinar Milan Kovač ukazao je na potpuno nonšalantan odnos  premijerke RS-a Željke Cvijanović i ministra trgovine Predraga Gluhakovića prema nastaloj situaciji.

Izdvojeno

U dnevnicima gledaoci rijetko imaju priliku upoznati se detaljnije s dešavanjima u Federaciji BiH ukoliko nije riječ o crnoj hronici ili nekoj elementarnoj nepogodi. U Dnevniku 28. aprila svjedočili smo tek krajnje traljavom pokušaju/izvještaju da se ukaže na sve složenije odnose na relaciji HDZ BiH – SDA, ali i lomove koji potresaju samu Stranku demokratske akcije. Sve je u konačnici izgledalo konfuzno i nedorečeno. Posebnu zamjerku upućujemo na predugu uvodnu izjavu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, obojenu huškaškim istupom u kojem poručuje da je za RS najbolje da dođe do otvorenog sukoba među federalnim partnerima.

Ocjena 6

RTRS: Prvo Dodik, potom opet Dodik, pa onda, za promjenu, još jednom Dodik

24. – 30. april 2017.

Dnevnik 26. aprila, urednik Jasenko TodorovićIzvještaj prvi posvećen je deblokadi računa zvorničke tvornice Alumina. Uz opširan komentar predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Izvještaj drugi: Dodikov komentar na odbijanje koalicionih partnera iz DNS-a i opozicije da glasovima u Narodnoj skupštini RS podrže odluku vlade o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija Israelia Investment Groupu.

Izvještaj treći: Sastanak Dodika s predstavnicima udruženja koja zastupaju interese djece oboljele od teških i rijetkih bolesti, uz izjavu, naravno, Milorada Dodika.

Potom ponovo Dodik, izjava iz Beograda o obavezi institucija da očuvaju RS.

Svaki komentar smatramo suvišnim.

LJUBIJA I OKO NJE: Odluka o prodaji RŽR Ljubija bila je jedna od ključnih tema o kojima se izvještavalo u dnevnicima u nedjelji iza nas. U ponedjeljak, 24. aprila, najavljujući sjednicu Narodne skupštine RS-a, novinarka Tanja Blagojević, uz napomenu da će ista biti test za vladajuću koaliciju, u fokus izvještaja stavila je i stavove Koalicije Domovina, koji bi mogli biti tas na vagi u odluci hoće li ili ne Ljubija biti prodana. Šta kažu koalicioni partneri iz DNS-a koji su protiv prodaje, samo je prepričano. Glas opozicije, radnika Arcerol Mittala iz Prijedora i uprave te kompanije  gledaoci nisu imali priliku čuti.

Prodajom Ljubije bavila se novinarka Ljubica Kovačev i u Dnevniku 25. aprila. Ovog puta stav opozicije naprosto se nije mogao izbjeći jer je upravo zahvaljujući njihovim poslanicima, parlamentarni odbor raspravu odgodio dok pred njim ne bude održano javno saslušanje o ovom pitanju.

Izdvojeno

Samo u Dnevniku RTRS-a i samo zato što je član vladajućeg SNSD-a, Milan Ljepojević i potpuno marginalan časopis Argumenti mogli su dobiti prostor za predstavljanje. Osim članstva SNSD-a, a i to treba uzeti s rezervom, potpuna je enigma da li Argumente iko čita. A ako je suditi prema izvještaju iz Dnevnika, prostor je ustupljen „ruskim autorima koji su se bavili pitanjem obojenih revolucija u regionu“!

Ocjena 2

Komparativna analiza

Propitivanje izjava i zahtjeva predsjednika RS-a Milorada Dodika, ma koliko se oni kosili s vladavinom prava i demokratijom, od RTRS-a, nažalost, ne očekujemo. No postavlja se pitanje da li su i novinari i uredništvo BNTV-a do te mjere na takve stvari oguglali da su bez propitivanja prenijeli Dodikovu izjavu za smjenu i sankcionisanje predsjednika i sutkinje Osnovnog suda u Zvorniku zbog odluke o blokadi računa zvorničke Alumine. Ili samo još naivni vjeruju da je pravosuđe u BiH neovisno?

Preuzeto sa analiziraj.ba