Potrebno je zajednički djelovati kako bi se smanjila diskriminacija žena sa invaliditetom
Foto: BUKA

Preporuke

Potrebno je zajednički djelovati kako bi se smanjila diskriminacija žena sa invaliditetom

Piše: BUKA

Potrebno je zajednički i organizovano djelovati prema institucijama BiH kako bi se smanjila diskriminacija žena sa invaliditetom na osnovu roda/pola i na osnovu invaliditeta te smanjila socijalna isključenost ove populacije.

Fondacija Udružene žene je u ovkiru projekta „Zaštita žena od polne/rodne diskriminacije – od zakona do stvarne implementacije“  koji finansiraju  USAID i Fond otvoreno društvo BiH,  24.04.2017. g. u Banja Luci organizovala Javnu tribinu pod nazivom Diskriminacija žena sa invaliditetom na osnovu roda/pola.      

Na Tribini su prisustvovali predstavnici/e Humanitarne organizacije „Partner“, UG „Žene to mogu“, Udruženje oboljelih od multiple sklerza RS, Udruženje žena sa invaliditetom Nika, Udruženje Hrabro srce, Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a.d. BL, predstavnici Portala Buka, Magazina Lola, Gradske uprave Banja Luka te zainteresovani građani i građanke.    

Zaključci i preporuke:

Potrebno je zajednički i organizovano djelovati prema institucijama BiH kako bi se smanjila diskriminacija žena sa invaliditetom na osnovu roda/pola i na osnovu invaliditeta te smanjila socijalna isključenost ove populacije. U tom smislu potrebno je:

- Ortopetska pomagala dodjeljivati  na osnovu funkcionalnih potreba žena. 

- Pored funkcionalnog statusa osobe, prilikom dodjele ortopedskih pomagala uzeti u obzir rod/pol, kao i druge socijalne parametre poput zanimanja, mjesta stanovanja, godine, radni status i sl.

- Omogućiti senzibilisanu zdravstvenu zaštitu žene sa invalididtetom  sa posebnim fokusom na zdravstvenu zaštitu koja se odnosi na reproduktivno zdravlje.

- Djelovati kako bi se omogućilo i podsticalo stvaranje porodice žena sa invaliditetom.

- Socijalne i druge usluge kreirati u skladu sa društvenim očekivanjima i opredjeljenjima žena sa invaliditetom.  

- Djelovati da se smanji diskriminacija prema nastanku invalididteta.  

- Učiniti vidjlivijim potrebe  majki djece sa invaliditetom.

- Uticati na smanjenje socijalne isključenosti žena sa invaliditetom nakon punoljetstva i završetka školovanja.

- Uključivanje gender komponente u Zakone koji uređuju starateljstvo osoba sa invaliditetom nakon smrti roditelja.

- Uključivanje gender komponente u važeće zakonodavstvo o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

- Edukacija svih relevantnih u oblasti zapošljavanja o pravima osoba sa invaliditetom, s posebnim osvrtom na žene sa invaliditetom u kontekstu postojećih praksi obrazovanja i rada.

- Razvijanje sistema psihološke podrške za žene sa invaliditetom.

- Djelovati sa kolektivnim tužbama/inicijativama/prijedlozima kako bi se javnost senzibilisala na taj mehanizam unapređenje i zaštite prava žena sa invaliditetom.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.