GRLOM U JAGODE Šta se krije iza inicijative Saveza za promjene za smjenu Vlade RS?

NSRS

GRLOM U JAGODE Šta se krije iza inicijative Saveza za promjene za smjenu Vlade RS?

Piše: Milovan Matić

Savez za promjene u ponedjeljak će Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske uprkos činjenici da je opozicija daleko od 42 glasa, koliko im je potrebno da ovakav prijedlog dobije zeleno svjetlo u najvažnijoj zakonodavnoj instituciji.

 To je potvrdio predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji je najavio da će ta stranka zajedno s PDP-om i NDP-om pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Vladi, jer smatraju da je to "najgora Vlada u istoriji Republike Srpske."

 

Obiman materijal o razlozima za smjenu je, kaže, već pripremljen, a navedeni su „svi promašaji i afere Vlade Republike Srpske“.

 

"Aktuelna Vlada Republike Srpske je najbolje rezultate ostvarila u kupovini narodnih poslanika i zato je u interesu svih građana Republike Srpske da ona bude smjenjena", rekao je Govedarica.

 

Prema njegovim riječima, smjenu Vlade Republike Srpske, koju je uporedio s "brodom koji tone", traže uoči godišnjice protesta opozicije što bi trebao da bude svojevrstan pokazatelj nastavka borbe opozicije.

 

Branislav Borenović, predjsednik PDP-a se složio da je trenutna Vlada najlošija u istoriji Republike Srpske i nada se da će PDP pokrenuti proces koji će stati u kraj takvoj vladi.

 

"Stotine čistih činjenica i argumenata ukazuju na to da Vladu Rrepublike Srpske treba smijeniti jer nije dala nijedan odgovor na ključna pitanja i probleme s kojima se građani suočavaju mjesecima. To je inicijativa koja ide u pravcu da se stanje u Republici Srpskoj mijenja", kazao je Borenović.

 

On kaže da je nevjerovatno da je za pet godina 10 puta uvećan dug zdravstvenih ustanova za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i da sada iznosi 216 miliona KM, te da je ukupan dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj 4.500 KM. 

Borenović je i napomenuo da je PDP za saradnju sa svim političkim partijama koje su spremne da realno sagledaju trenutnu situaciju u Republici Srpskoj, a glavni cilj im je da privole DNS na svoju stranu.

 

"Nemamo problem da sarađujemo sa DNS-om i ostalim političkim strankama, pa čak i sa onim koje su spremne da se reformišu i promijene lidere koji su nas doveli do ovakvo lošeg stanja. PDP razgovara sa svim političkim partijama i ne isključujem da će u narednom periodu biti pregovora o saradnji sa nekim od njih", rekao je Borenović.

 

Ipak, i sa DNS-ovim poslanicima opozicija nema dovoljan broj glasova u NSRS da izglasa nepovjerenje Vladi, te se postavlja pitanje zašto se Savez za promjene odlučio na jedan ovakav potez koji neće imati nikakav rezultat, osim iznošenja podataka koje već svi građani RS znaju.

 

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci tvrdi da opozicija na ovaj način pokušava da prikrije svoj nerad, te da usput osvoji poneki jeftini poen za uranjenu kampanju za izbore.

 

"Budući da opozicija ne radi ništa konkretno, iako pričaju da nešto rade, ovakvi potezi su pokušaji konkretizacije rada, ali mislim da je uglavnom u svrhu prikupljanja poena pred rani start kampanje za izbore 2018. godine. Savez za promjene stagnira, uz izuzetak Dragana Čavića, vidjeli smo da ponovo gube poslanike, tako da im je potrebna "velika stvar" ako žele vratiti povjerenje. Mišljenja sam da Vlada svakako ne radi svoj posao kako treba, ali ovakav SZP nema snage da iznese promjenu do kraja. Sumnjam da će ih DNS podržati, iako znamo da DNS-SNSD ne stoje najbolje sa dogovorom oko RŽR Ljubija", rekao je Vukojević.

 

Profesor i politički analitičar Radomir Nešković navodi da Savez za promjene u nedostatku drugih i kvalitetnijih ideja poseže za ovakvim, kakva je smjena Vlade RS.

 

"Oni nemaju nikakvog koncepta kako upravljati RS, kako djelovati u BiH, kakav odnos imati prema EU, o konceptu upravljana javnim politikama... I usljed nedostatka koncepta za bilo kakvo djelovanje oni posežu za raznim pomagalima kao što je ova inicijativa o smjeni Vlade, a kad ona propadne, a hoće, to je svima jasno, oni će moći da kažu da su nešto radili. To je jedan slabiji marketinški potez da bi se prikrio nerad. I opet ponavljam, oni nemaju nikakav koncept i poprilično su bez plana, zbog čega imaju konstantnu boljku da djeluju samo od događaja do događaja. Tako je i sad, oni samo reaguju na postavljene okolnosti i kao rezultat ad hok djelovanja dolaze takve inicijative", zaključio je Nešković.

 
Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Mozda nisam dovoljno upucen u politicko-pravne instrumente kod ovakvog uredjenja republickog i drzavnog nivoa vlasti, ali pitam te strucnjake, sta je to, osim demonstracija sto bi opozicija mogla da uradi kako bi doslo do promjene vlasti, vlade, politike ili smjene makar jednog korumpiranog direktora, kad je cinjenica da je citav sistem takav i da je to obrazac ponasanja u RS? Mozda da ne ucestvuju u radu NSRS? Sta bi dobili, ovi su svakako mogli sve izglasati,pa cak i smanje kvoruma. Da kupuju poslanike pozicije? Nemoguce, prvo nemaju pare za to, drugo toliko svi u poziciji imaju odrijesene ruke za kriminal, za pljacku, za zivot na nivou sa ogromnim mogucnostima bez odgovornosti, samo na moral da zaborave, sta im onda moze opozicija, sve ove godine svi smo svjedoci,ako hocemo da vidimo, kako se javni resursi, pare iz budzeta i sva prateca javna logistika trose za kupovinu glasova vladajucim partijama u RS, sta smo dobili? Cinjenicu da samo ljudi koji nemaju cijenu,a imaju jos nesto dostojanstva i razuma, nisu usli u SNSD ili DNS kako bi dosli u situaciju da konkurisu za nekakva sredstva, za posao, za pomoc, za poziciju ili za sansu na tenderima, pa cak i za naknadu za tudju njegu, djeciji doplatak ili sl. Sta je tu problem, postovana gospodo profesori, na cijem ste platnom spisku kad iznosite takve tvrdnje, da li vi predstavljate akademsku zajednicu ove Republike? Ako je tako, ne cudim se stanju u njoj! Vidite li da gradjani ne znaju sta je demokratija, da kapitalizam u sprezi sa anarhijom i korupcijom unistava privredu, da kad god neko pokusa to pokazati bude proglasen izdajnikom, nemate nikakve slobode, pa u kojoj drzavi svijeta za proteste imate tacno odredjenu lokaciju u zabacenom dijelu grada gdje vas niko ne cuje i ne vidi, pa jos morate policiji platiti taksu?!? Da ista znamo o demokratiji, davno bi 70% ove nase vlasti bilo iza resetaka...do tad, jedimo kolace....
Objavljeno:
Ko još, poslije afere Papak, ozbiljno shvata Kontrolisanu opoziciju? Nisu uspjeli da smijene premijerku koja je doslovno izvršila državni udar, a sad nešto s-ru...MUPM JVPasM bezobraznu i ljigavu...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.