<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Film o banjalučkoj porodici koja je boreći se za život djece pokrenula cijeli svijet

Besplatna projekcija

"Samo je majčino srce imalo snage da provodeći vrijeme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje ujedini sve nas, da vjeruje umjesto nas i da načini korak do kraja ovog puta", rekao je Bojić na premijeri filma

28. august 2017, 12:00

Nakon gotovo dvije godine rada i snimanja u Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH, u Banskom dvoru u Banjaluci je sredinom maja premijerno predstavljen dokumentarni film Denisa Bojića "Lica Lafore".

Nakon banjalučke, u istom mjesecu je uslijedila i  beogradska premijera. Intresovanje građana za ovo dokumentarno ostvarenje je i dalje veliko, te će 30. augusta, s početkom u 19 sati, u Cineplexx “Palas” Banja Luka "Lica Lafore" moći besplatno pogledati  svi zainteresovani građani. 

Podsjetimo film prati sudbinu porodice Gajić i njihovu desetogodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za najteži oblik epilepsije– Laforinu bolest od koje su u tinejdžerskim danima oboljele njihove kćerke, do tada potpuno zdrave djevojčice Tatjana i Milana.

Hrabro Tatjanino srce prestalo je da kuca 14. oktobra 2014, u 23. godini. Milana se još bori, a  roditelji Snježana i Vitomir Gajić ni na trenutak nisu prestali da alarmiraju javnost i tragaju za lijekom koji će spasiti Lafora decu širom svijeta.

Roditeljska požrtvovanost, borba za lijek i velika humanist bračnog para Gajić koji boreći se za život svoje djece posredno spašavaju živote djece širom svijeta su ono što je i potaklo Bojića da snimi ovaj film. 

Kako je rekao  na banjalučkoj premijeri filma, život  najčešće proživimo vegetirajući pod nadstrešicom prividne sigurnosti, trošeći dane i nikada ne saznavši koja nam je uloga, šta smo uopšte radili na ovom svijetu, osim što smo trajali i postojali i isto tako neprimjetno nestali. Ovaj film, s druge strane, naglasio je, govori o ljudima koji su dali odgovor na pitanje koja je to njihova uloga na ovom svijetu i šta je to čovjek uopšte, a istovremeno pokazali da je u životu moguće pobjediti samo pod uslovom da uzmete stvari u svoje ruke.

“Desetogodišnju borbu i agoniju porodice Gajić nije lako pretočiti u filmsku priču, trebalo je postati i prijatelj i brat i naučnik i ljekar i sve to nije bilo dovoljno da bih ja uopšte shvatio šta je Laforina bolest i kroz šta prolaze porodice koje se susreću sa ovom bolešću”, naglasio je Bojić na premijeri filma održanoj u maju ove godine i tom prilikom dodao: “Samo je majčino srce vjerovalo u nemoguće, samo je ono imalo snage da provodeći vrijeme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje nađe prostor za osmjeh i za nadu. Samo je majčino srce imalo snage da ujedini sve nas, da vjeruje umjesto nas i da načini korak do kraja ovog puta”.


Banjalučka premijera

Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija djeca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću ali i sa Beržomom Minisijanom, profesorom i doktorom iz jedne od najpoznatijih i najstarijih dječjih klinika na svijetu "Sik kids" u Torontu do koga je porodica Gajić došla tokom traganja za lijekom.

Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima koji su se usključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od milion maraka i sav novac uložili u istraživanje koje provodi tim doktora Minisijana sa ciljem otkrivanja lijeka za Laforinu bolest.

Doktor Minasijan je prošle godine boravio u Banjaluci kako bi se upoznao sa Milanom i njenim roditeljima i tada je donio ohrabrujuće vijesti - u narednih godinu dana oboljeli od Laforine bolesti mogu očekivati da dobiju lijek.

Može se reći i više od toga, jer će lijek za Laforinu bolest, po riječima vodećih svjetskih naučnika, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Film "Lica Lafore" urađen je u produkciji RTRS.