<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodikova ljuta rakija ostavila samo gorak ukus

Radnicima dogorilo

"Puštena plata, ajmo na piće" rekao im je tada Milorad Dodik. Obećao im je da će sve biti bolje. Danas su došli da ovjere knjižice za svoje bolesne kolege....

16. maj 2017, 12:00

Kako su i najavili u subotu, radnici Željeznica Srpske organizovali su u 10 sati okupljanje ispred Fonda zdravstvenog osiguranja RS, budući da Vlada RS i Fond zdravstvenog osiguranja nisu ispunili dato obećanje do 16. maja.

Već danima, željezničari oslabljenog zdravstvenog stanja ne mogu da koriste zdravstveno osiguranje. Nakon svakodnevnih poziva za pomoć, iz Ministarstva saobraćaja je uslijedilo obećanje da će ovaj problem biti riješen. Rok koji su dali željezničari je istekao juče.


Danas su uspjeli. Ovjerena im je knjižica do kraja maja 2017. godine. I dalje kažu kako je sve to jedna velika sramota.

Boris Šukalo nezadovoljni radnik Željeznica RS danas je uspio ovjeriti knjižicu za svoje kolege kojima je to hitno potrebno..

"Neka svako tumači kako ko hoće. Kada smo u subotu digli sve na noge, da najavimo dolazak u sve gradove gdje ćemo zaposjesti Fondove i da ih nećemo napustiti, imamo informaciju da je bio hitan sastanak ministra Trninića, ministra zdravlja i direktora Fonda i da su ad hoc sistemom riješili ovu stvar. Ne znamo ni ko je uplatio i na koji način." rekao je Šukalo dana su Banjaluci.



On kaže da u takvoj državi živimo gdje se iz mjeseca u mjesec moraju potraživati osnovna prava.

"Da mi to ovako dobijamo, ovo je kršenje zakona o zdravstvenoj zaštiti. Nevjerovatno je da mi na ovakav način dolazimo ovjeriti knjižice. Da tople obroke rješavamo tako što nam Predsjednik dolazi. Mi više ne znamo kako dalje. Ovo je izgleda metoda za sve u državi" kaže.

Prema njegovim informacija Željeznice Fondu duguju za doprinose nekih 14 miliona maraka.

"Nama je sa platne liste sve uplaćeno. Mi dobijamo neto platu a bruto je sve uplaćeno. Mi sad sa kolegama idemo u banku jer su dobili izuzetno visoke zatezne kamate jer nisu uplaćeni krediti iako su po platnim listama odbijeni. Takođe nama je za zdravstene knjižice uredno odbijeno sa platnih lista sve a evo vidite da do danas nismo mogli ovjeriti knjižice" istakao je Šukalo.


Podsjetimo da su sredinom marta željezničari "okupirali" ulice Banjaluke, održavši nekolikačasovni protest.

Tada su tražili isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragan Savanovića.


Željko Pantić poslovođa u OŠV Banjaluka, radnik Željeznice iz Banjaluke kaže kako je na tim protestima spomenuo da im se ne uplaćuje zdravstveno, socijalno i penziono a da seo dbija na svim platnim listama do sada.

"Dobio sam šećer. Ja sam pokušao da idem doktoru, nisam uspio. Liječim se i skidam svoj šećer, ali na svoj način. Danas je ovjerena knjižica. Kako? Ovo je samo dogovor. Ja pozivam radnu inspekciju da dođe na Željeznicu i da radi svoj posao. Ne može meni neko da ovjeri knjižicu za petnaest dana a unazad nekoliko godin nije uplaćeno. A odbijeno mi je na platnoj listi, i za zapošljavanje, i za penziono, za sve. Evo imamo ljude koji ne mogu u penziju. Pojedinačno idu" kaže Pantić.





Naglašava da se ne može reći da se knjižice ovjeravaju dogovorom dva direktora.

"Ja raspoređujem ljude na posao, čovjek se povrijedi na radnom mjestu, ja ga moram poslati doktoru. Kako? Onda on plati sve, ovi neće da ga prime. Gdje je tu humanost. A moj direktor 4000 KM ima platu. Ima sve svoje. Spava u hotelu, vozi ga državni auto. Pa nije ovo socijalizam ovo je kapitalizam. Kupuju sebi audije, mercedese. Kupuju auta od 100 hiljada maraka. Slavimo feštu a nas sramota što je Dan željezničara bio. Oni ne znam koliko potrošiše na to. A ja nemam knjižice ovjerene. Ja nemam šta da kažem za ovo rukovodstvo. Pd hitno Inspekcija rada da uđe i da se vidi kako su nam ovjerili knjižice-Šta ćemo sljedeći mjesec? Opet ovako?" pita se Pantić.


Nakon održanog protesta u Banjaluci tog 16. marta 2017 godine nekoliko njih uputilo se prema glavnoj željezničkoj stanici gdje je otpočeo štrajk glađu.

Par dana poslije posjetio ih je Predsjednik RS Milorad Dodik. Uz par opaski kako on platu prima i par rakijica, radnici su odlučili da prekinu sa štrajkom glađu. Dodikova rakijica očito im je dobro prijala.

"Jel' ima neka kafana da odemo popiti piće? Ja častim", zaključio je Dodik svoj govor tada pred radnicima željeznica.

Izvor N1


I tada su ponovili kako i dalje očekuju da im se zahtjevi ispune, da su Predsjedniku vjerovali na riječ da će se stanje popraviti.

Resorni ministar Neđo Trninić izjavio je prije samo dva mejseca kako su protesti željezničara bili neopravdani, te je istakao da razumije zabrinutost radnika, ali ne i način na koji to ispoljavaju.


Oni su ipak odlučili da povjeruju Predsjedniku. Ne pije se rakija sa njim svaki dan.

“Nije ovo ničija pobjeda, već dobar dogovor” rekao je tada Čedomir Knežević, radnik Željeznica RS i predstavnik štrajkačkog odbora. I on je sa Predsjednikom popio rakijicu. Povjerovao je i on.

Naravno, ništa se nije dogodilo. Uplaćena su im po dva-tri topla obroka i prevoza, uz platu.

Ovaj put gorčina Dodikove "ljute" rakije prevalila se preko usta. I izlazi van.

Sada radnici na Željeznici imaju ovjerene knjižice na samo dva 15 dana. Do kraja maja. Pitaju se šta poslije toga?


Čak im Uprava željeznica i vlasti u RS spočitavaju kako im je štrajk "prešao u naviku" , te da je sve u redu i da se sve uplaćuje na vrijeme.

Fond zdravstvenog osiguranja je saopštio kako ovo javno preduzeće izmiruje redovno - ali samo reprogram iz 2013. i 2014. godine. O izmirenju novih dugovanja nema pojma. Dug Željeznica Srpske od 01.07.2016. godine do 31.03.2017. godine iznosi 3.9 miliona maraka, a tekuće obaveze se redovno ne uplaćuju”, stoji u saopštenju Fonda.

Ujedno su saopštili kako je Fond spreman da pomogne u nalaženju rješenja za regulisanje doprinosa za zdravstveno osiguranje radnika “Željeznica Republike Srpske”, poput mogućeg novog reprograma.