<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NAJČUDNIJI KLUB NA SVIJETU Travu im kosi robot, grade drveni stadion, zabranili su meso i hit su u Engleskoj

Engleska

FOREST Green Rovers najneobičniji je engleski nogometni klub.

17. maj 2017, 12:00

MEĐU 92 kluba koji se natječu u Football Leagueu, sustavu profesionalnog engleskog nogometa, ima svakakvih priča. Bivši osvajač Premiershipa, Blackburn Rovers ove sezone sramotno je završio u trećoj ligi. Leeds United se nikako ne uspijeva vratiti u elitni razred, tu je i Notts County, prema većini podataka najstariji nogometni klub na svijetu, a o pričama iz povijesti najstarije nogometne lige na svijetu dalo bi se pisati danima.

Ali jednu od najneobičnijih stranica u toj povijesti prošlog vikenda ispisao je Forest Green Rovers, seoski klub iz Gloucestershirea, odnosno središnje Engleske. Osnovan 1889. godine, Forest Green cijelu svoju povijest životario je u konferenciji i nacionalnoj ligi i nikako nije uspijevao dokopati se Football Leaguea, odnosno 4. engleske lige. Sve dok u subotu nisu na Wembleyu pobijedili Tranmere 3:1...


Do osamdesetih godina prošloga stoljeća Roversi su igrali u lokalnim okružnim ligama. Mučili su se, nije im išlo i stalno su plesali na rubu propasti.

Baš kao i Dale Vince, dečko u tridesetima, kojemu je život otišao u jednom čudnom smjeru i nije izgledalo da će se tako skoro promijeniti. Vince je napustio školu s 15 godina, smucao se po Engleskoj, a onda uskoro postao "new age traveller" koji je obišao cijeli svijet.

Nakon brojnih avantura skrasio se u prastarom američkom vojnom vozilu koje je negdje nabavio i živio je na obroncima Gloucestershirea. S vremenom je kamionet modernizirao, a uskoro je napravio i prvu vjetrenjaču pomoću koje je imao i struju.

Godina je 2010. i Forest Green Roversi koji su se krajem devedesetih dokopali 6. pa i 5. lige, na rubu su bankrota. Trebali su ispasti opet u 6. ligu, ali spasili su se jer je savez na kraju sezone diskvalificirao Salisbury City zbog financijskih poteškoća.

Forest Green bio je u ozbiljnim dugovima, gledalo ih je prosječno 1012 gledatelja i budućnost im je bila izrazito crna, ako je uopće postojala. U potezu očajnika, aktualni predsjednik molio je milijunaša iz regije za pomoć.

Dale Vince je 1995. godine napravio još nekoliko vjetrenjača pa se sjetio da bi mogao svoju struju prodavati korisnicima lokalne električne mreže. Petnaest godina kasnije, njegova energetska tvrtka Ecotricity koja proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, donijela mu je oko 100 milijuna funti i od hipija i bjelosvjetskog klošara napravila superuspješnog biznismena.

"Nisam imao pojma o nogometu. Zapravo, nije me ni zanimao. No kad me Forest Green kontaktirao da im pomognem, vidio sam nogomet kao priliku da svijetu predstavim svoju viziju budućnosti", prisjeća se Vince.

Prihvatio je ponudu da pomogne klubu, ali samo po njegovim uvjetima. Počistio je sve klupske dugove i dva mjeseca kasnije postao predsjednik. Uložio je novac u trening centar, obnovio je svlačionice i od kluba koji se svake godine tresao za opstanak, Vince je napravio stabilnog člana Football Conferencea i polako počeo mijenjati njegov identitet.

"Želim stvoriti klub koji je samoodrživ. Kroz nogomet želim ljudima skrenuti pažnju na probleme čovječanstva i budućnost i vjerujem da će se o nama uskoro pričati u svijetu", rekao je Dale Vince i primio se posla.


Stari, trošni travnjak igrališta The New Lawn zamijenio je organskom travom koja se redovito gnoji kravljim izmetom. Tako su Roversi postali prvi klub u povijesti koji je dobio takav travnjak. Napravio je i polje solarnih panela koji klubu osiguravaju dovoljno električne energije i uveo robotsku kosilicu koja, također na solarnu energiju, redovito kosi travu bez potrebe za ljudskim radom. Domaru čak i SMS-om javlja ako se pokvarila. Crno-bijelu boju dresova zamijenio je zelenom.

"Burgeri su odvratni. Za njih se koriste najlošiji dijelovi životinja i ne želim da to itko vezan uz klub jede", rekao je Vince 2014. godine i ukinuo sve životinjske proizvode u klupskoj kuhinji te na štandovima za vrijeme utakmice. Tako su Forest Green Roversi postali prvi 100 posto veganski klub u Engleskoj. Pivo se, naravno, prodaje.

Iako se igračima to nije previše svidjelo, nisu imali izbora.

"U početku je bilo jako čudno, neki suigrači su gunđali, ali smo se svi s vremenom naviknuli. Evo, ja se bolje osjećam otkad jedem vegansku hranu. Čak sam i kod kuće natjerao ženu da to kuha, a i ostali dečki su sad sasvim OK s time", rekao je veznjak Sam Wedgebury.

On i suigrači tri sata prije utakmice dobiju obrok pun ugljikohidrata, tjesteninu ili nešto na bazi krumpira i graha. Teško je reći koliko ta hrana utječe i poboljšava njihovu igru, ali činjenica je da Forest Green Roversi ove sezone nisu imali ni jednu jedinu ozljedu.

Nakon što ih je preuzeo čudni vizionar, Roversi su se utaborili u gornjem domu National Leaguea (5. liga) i počeli kucati na vrata profesionalnog nogometa.

"Pitanje je vremena kad ćemo to ostvariti", rekao je Vince koji je polako zavolio nogomet, uložio u nekoliko pojačanja i krenuo u pohod.

Prošle godine na Wembleyu su izgubili finale play-offa za Football League, no ove godine šansu nisu prokockali. Iako su Tranmere Roversi bili favoriti u finalu, Forest Green je već na poluvremenu vodio 3:1, obranio se do kraja i prvi put u 128-godišnjoj povijesti kluba ušao u sustav profesionalnog nogometa.

Na Wembleyu, smanjenog kapaciteta, gledalo ih je 18.800 ljudi. U prijevodu, u njihovom selu Nailsworthu nije bilo žive duše jer su gotovi svi od 5800 stanovnika bili u Londonu na utakmici.

"Uopće ne znam što bih rekao. Mi smo mali, seoski klub s brda usred ničega, a sad smo u Football Leagueu. Ovo je malo suludo. No samo da se zna, ovoga ne bi bilo da nije bilo našeg predsjednika. On vam je, ovako, malo čudan, ali sjajan tip. Ovo je za njega", rekao je trener Mark Cooper.

Tako su Roversi postali najmanje mjesto u Engleskoj koje ima klub među profesionalcima. No ako ste mislili da Vince tu namjerava stati, varate se. Ambiciozni vizionar već je najavio sljedeći projekt.

"Volim kad mi netko kaže da je nešto nemoguće pa ga razuvjerim i dokažem suprotno. Tako će biti i ovaj put", kaže Vince.

Kroz nekoliko godina Forest Green dobit će novi stadion koji će biti u potpunosti izgrađen od drveta. Mali, simpatični stadion za 5000 gledatelja bit će u središtu 100 milijuna funti vrijednog ekoparka koji će Vince graditi u okolici Nailswortha. Za dizajn stadiona raspisao je natječaj, a javilo mu se 50 arhitekata, uključujući i tvrtku Zaha Hadid koja je dizajnirala stadione u Kataru i londonska olimpijska borilišta i čiji je idejni plan prihvaćen.


"Želim da se na našem novom stadionu uskoro igra Championship, a kasnije, tko zna. Nogometni navijači i obožavatelji su jako strastveni ljudi. Ako dožive prirodu i okoliš kako doživljavaju nogomet, ima nade za čovječanstvo", rekao je predsjednik najneobičnijeg engleskog nogometnog kluba i dodao da kad dođu do druge ili prve lige, kobasica i burgera i dalje neće biti.