<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropska komisija kaznila Facebook sa 110 miliona eura

BRISEL

Evropska unija je kaznila Facebook za 110 miliona eura zbog nepravilnosti prilikom preuzimanja servisa WhatsApp 2014. godine, javlja Reuters.

18. maj 2017, 12:00

U saopštenju Evropske komisije se ističe da je najveća društvena mreža na svijetu dala pogrešne informacije o procesu, te da je kazna koju su izrekli proporcionalna i ima svrhu odvraćanja od daljnjih sličnih potupaka.

Tokom provjera utvrđeno je da je Facebook netačno informirao nadležne komisije da ne može automatski povezati profile korisnika FB i WhatsAppa, ali se kasnije potvrdilo da je to moguće i da je Facebook to i uradio.

- Tehničke mogućnosti za to su postojale i 2014. i Facebook je to znao – zaključeno je.

Facebook se branio time da greške koje su napravili nisu bile namjerne te da to ni na koji način nije negativno utjecalo na proces preuzimanja. Kazna je trebala biti 1 posto njihovog profita i to bi bilo 276 miliona eura, ali je zaključeno da je FB bio kooperativan tokom istrage te je kazna umanjena.  Facebook je posljednjih sedmica kažnjen u Italiji i Francuskoj zbog kršenja nacionalnih propisa, ali znatno nižim kaznama koje se mjere u milionima eura.