POČETAK KRAJA MILORADA DODIKA: Rušenje vlasti je počelo, čeka se konačan pad?

Pada režim

POČETAK KRAJA MILORADA DODIKA: Rušenje vlasti je počelo, čeka se konačan pad?

Piše: Milovan Matić

Predsjednik RS Milorad Dodik dobio je udarac koji za mnoge predstavlja početak njegovog kraja. Hoće li do toga stvarno doći zavisi podjednako od njegovih koalicionih partnera, opozicije, ali i javnosti.

 Nakon što Vladina odluka o prodaji 64,9 odsto kapitala RŽR Ljubija Izrael investment grupi nije dobila podršku poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, ostalo je otvoreno mnogo pitanja. Jedno od njih je i kako će i hoće li vladajuća koalicija nastaviti uspjeti da se oporavi od jučerašnjih događaja koji nagovještavaju nove momente na političkom nebu RS, ali i težak period za Milorada Dodika i Vladu RS.

 

Možda i najvažnije od svega jeste da su jučerašnji događaji u Narodnoj skupštini RS pokazali da postoji i drugi put, put koji nije "izgradio" Dodik sa svojim sljedbenicima. To su pokazali rudari koji su jasno poručili da je dosta obmana vlasti, da je dosta kriminalnih poslova koji nas drže na dnu i da je vrijeme za promjene na bolje.

 

 

Koliko će rudare slijediti ostali građani RS zavisi od mnogo faktora, ali najviše od opozicije koja ovaj put ima najbolju šansu da se obračuna sa aktuelnom vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom .

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da nakon jučerašnje sjednice NSRS ništa neće biti isto, te da je „Ljubija“ samo početak kraja sadašnje vlasti.

“Ovo je bila krupna stvar koja se desila i ovo je jedna pukotina koja je otvorila duboke procese. Ovim je pokazano da u Republici Srpskoj postoji parlamentarni kapacitet da zaustavi ovu eroziju koja se dešava i da kaže Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u ‘ne’. Ovo je strateško pitanje koje je bilo od ogromnog interesa za javnost RS, ne samo jedne regije, ali i pitanje odnosa unutar vladajuće koalicije i sigurno nam daje za pravo da razmišljamo u tom pravcu da bi se u budućnosti mogla formirati jedna mnogo kompetentnija i stručnija vlast koja bi radila svoj posao mnogo odgovornije nego što je to bilo do sada”, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je izglasavanje nepovjerenja Vladi RS u Narodnoj skupštini. On smatra da će prijedlog opozicije da se uskrati podrška Vladi dovesti do neophodnih promjene koje su počele sa jučerašnjim glasanjem u Skupštini.

 

“Način kako smo mi predložili taj dokument pokazuje da smo odgovorne stranke i ozbiljni ljudi. Dokument sa mnogo važnih činjenica, sa 200 stranica čistih argumenata samo pokazuje da smo stranke koje imaju viziju kako da vode RS. Ovaj dokument će po prvi put da razbije kliše da smo svi isti. Mislim da je način kako smo se odnosili prema podnošenju inicijative, dajući izuzetno snažne argumente, koje niko ne može da ospori pokazali kako se bori protiv vlasti. Mi smo se tu bavili stanjem u svim oblastima društva kroz jedan prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi kako to nalaže parlamentna procedura. Uvjeren sam da je ovo početak jednog mnogo korektnijeg ponašanja u RS, “ navodi Borenović koji na pitanje da li će opozicija uspjeti skupiti većinu za ovaj prijedolg odgovara:

“Da li ćemo imati većinu za izglasavanja nepovjerenja Vladi zavisi od političkih stranaka koje su pokazale hrabrost kada je u pitanju “Ljubija”, da li će isto tako djelovati i ubuduće, ili će taj proces biti malo duži. Naredni dani će sve pokazati, ne bih ništa da prejudiciram”, kazao je Borenović.

 

Sa druge strane, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u NSRS Miladin Stanić navodi da će se kriminal u RS nastaviti i dalje, te da je neizglasavanje prijedloga Vlade o prodaji rudnika samo izuzetak koji je pokazao da u vladajućoj koaliciji svako gleda svoje interesa, a za građane nikog nije briga.

“Dobro je što Skupština nije dozvolila pljačku koju je legalizovala Vlada u rudniku kroz postavljanje predstavnika inokosnih organa koji su uzimali pare za sebe, a ne za državu. Oni su osjetili da tamo ima novca, pa su umjesto da država zarađuje, doveli Evgenij Zotova koji nije kredibilan kupac, kao što je i činjenica je da “ArselorMittal” nanosi veliku štetu RS”, rekao je Stanić.

Zbog svega ovoga on dodaje da ovakva praksa samo pokazuje šta će se dešavati dalje.

“Ništa se neće promjeniti. Samo smo izglasali i otežali Vladi da ne može raspolagati sa 92 miliona maraka. Neće se čak ni izglasati nepovjerenje Vladi RS jer svi oni koji su i juče glasali i nisu glasali za ovu odluku su na neki način ili kupljeni ili u zajedničkoj korupciji i kriminalu i oni to neće promjeniti. Juče su samo imali različite poglede na kriminal u kome zajednički učestvuju. Juče je SNSD udario direktno na lokalnu zajednicu preko koje caruje Marko Pavić dvije decenije. Nažalost sve će se nastaviti po starom iako smo mi iz opozicije napravili takav document kojim dokazujemo ogromne razmjere kriminala vlasti i uništavanja Republike Srpske”, rekao je Stanić.

U Demokratskom narodnom savezu (DNS), koji će u budućnosti biti najvažnija karika u eventualnom rušenju vlasti smiruju loptu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović  (DNS) izjavio je nakon skupštinske odluke da ne budu prodate akcije osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija” se moraju smiriti strasti.

 

“Svi moramo da spustimo loptu, previše emocija uneseno u jednu tačku dnevnog reda, koja nije nevažna, jer je privatizacija rudnika u našim uslovima veoma osjetljivo pitanje. Svi su ovdje unijeli sebe previše lično, a sve bi trebalo raditi trezveno sa mnogo argumentacije da bi bila donesena ispravna odluka”, rekao je novinarima Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a.

Govoreći o koaliciji SNSD-a, DNS-a i SP-a, Čubrilović smatra da ukoliko “padne” na nekom glasanju, onda ne bi trebalo ni da postoji.

“Dodik i Pavić su dugogodišnji saradnici i čisto sumnjam da današnja odluka o `Ljubiji`može da poremeti odnose. Sigurno je da današnja odluka neće imati uticaja na stav DNS-a o izglasavanju nepovjerenja Vladi Srpske”, dodao je Čubrilović.

Ipak, koliko god koalicioni partneri iz vlasti pokušavali da smire situaciju i pokažu da je jedinstvo nesalomivo, primjetno je da više ništa nije kao što je bilo. Ovo je prvi put da je Dodik doživio veliki poraz u NSRS, a novi i još teži će tek uslijediti. Da li će se oni desitidesiti  do kraja mjeseca kad je najavljena sjednica na kojoj će se raspravljati o nepovjerenju Vladi RS ili ćemo na to morati čekati malo duže, nije toliko ni bitno, koliko je važno to da je proces rušenja režima počeo. 

Komentari na tekst (10)
Objavljeno:
Kompletan članak djeluje kao priželjkivanje.
Objavljeno:
Cijelo drustvo je trulo jer pociva na temeljima kriminala koje ne moze da bude pogon zdrave i prosperitetne ekonomije. Svako bi pare na brzinu a da ne podupre ledja. Od velikog Baje pa do ulicnih kriminalaca stvorio se trend da je biti lopov nesto vrjednonosno da se ko ne bi sjetio da se baci kamenom na vrh kad masa nije nista bolja. Corba od koje nema ni uz sav marketing, lobiranje i uporno laganje kroz brk nekog bericeta. Kuhaj te se niste jos prokljucali.....
007
Objavljeno:
Pravi su kriminalci u opoziciji koji rade onako kako im kaže zapad.ti isti kriminalci su privatizovali Birač koji je ugašen a akcije radnika propale.zašto lažu gori su od dodika. Nema tu sreće jadan narod.
Objavljeno:
nemojmo gubiti dusu i kriviti tkz. vodje jer nisu oni krivi vec mi koji smo ih birali.nase zelje ispunjavali i nista vise.neko zlo u komsijama probudili jer meni je komsija zapalio kucu ubio oca na kucnom pragu.tada bijah djecac od8g.i sta sad?to bjese 92 januara mjeseca a nikad nisam pomoslio da se osvetim jer i on ima sina.25g prodje a sta ako se krv probudi za 10g?pitanje pitanja.
Objavljeno:
Softić, NIJE BiH NIKAKAV PROJEKAT. ONA POSTOJI. NITI JE KAO PROJEKAT NEODRZIVA. NEODRZIV JE NJEN USTAVNI, IZBORNI , PRAVNI, ADMINISTRATIVNI SUSTAV. UNUTARNJI LEGITIMITET IMA (BEZ OBZIRA KAKAV JE), JER JE ON USTANOVLJEN MEDJUNARODNIM UGOVOROM.
Objavljeno:
Ma samo je vazno da se rusi! Rusite i radujte se rusenju, rusevinama i srusenima! Valjda to donosi dobrobit svima kao sto smo se uvjerili na osnovu dosadasnjih rusenja i rusevina.
Objavljeno:
Naravno da ce se raspasti i FBiH i RS jer je entitetsko unutrasnje uredjenje nefunkcionalno. Centralizacija nije rijesenje, vec funkcionalne privredne regije (npr. Krajina, Posavina, Podrinje, Hercegovina ,koje su ionako zbog geografskog polozaja upucene jedne na drugu. Naravno, svim etnickim grupama omoguciti pravo na kulturnu autonomiju i konstitutivnost na svakom pedlju drzave BiH.
Objavljeno:
Ne bih se slozio s tobom.Entitet FBiH je decentralizovan za razliku od Entiteta RS sto je ommogucilo manjim sredinama da se razvijaju. gradovi koji imaju pozitivan privredni rast poput Gorazda, Tesnja, Gracanice, Gradacca, Sirokog brijega, Tomislavgrada, Viteza ne bi imali nikakve sanse u centralizovanom entitetu sto se lijepo vidi iz primjera Entiteta RS gdje skoro da nema vise perspektivne imovinenkoja nije predana u ruke kriminalaca . Pa samo Sarajevo i Mostar na osnovu turizma imaju vece prihode od cijelog Entiteta RS.
Objavljeno:
Samo sanjajte buka zabranjeno nije
Objavljeno:
Kako god bilo u RS u Federaciji je 12 puta gore (10 kantona plus federalna vlada plus zajednicki organi) sto zapravo pokazuje koliko je BiH kao drzava neodrživa kao projekat. Stranci je jedino drže na okupu jer nema unutrašnji legitmitet. Čim popusti taj stisak rasuće se kao šaka pasulja.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.