Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC

SRBIJA

Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC

Piše: Blic

Zasedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

List podseća da je zasedanje Sabora SPC započelo u ponedeljak, ali da se na jednom zasedanju umesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumevanje.

Najpre je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao verovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i pre zasedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije. Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne veruju u Sveto pismo i svoju veru u Gospoda.

Polemika je potom nastavljena i na zasedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on veruje da je čovek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira reč po reč iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.

 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Tipujem na Gospoda. Jest dobitak mali ali je dobitak.
Objavljeno:
da crkvenjaci vjeruju u boga ne biživjeli u velikom raskošu a narodu prodaju duhovnu maglu a grabe materijalno za sebe
Objavljeno:
Zar ovo nije smiješno?
Objavljeno:
DEBILI. SPC nikad kroz istoriju nije pala na niže grane. Jedino su im financije na vrhuncu. Đavolji okot.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.