Izetbegović DOBIO POMOĆ iz Ankare i Moskve: Erdogan i Putin SMIRIVALI Dodika

BiH

Izetbegović DOBIO POMOĆ iz Ankare i Moskve: Erdogan i Putin SMIRIVALI Dodika

Piše: Blic

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, tražio je od šefa ruske države, Vladimira Putina, da utiče na Milorada Dodika, da prestane sa pričom o nezavisnosti RS.

To je u intervjuu za televiziju N1 ustvrdio bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Time su potvrđena saznanja “EuroBlica”, koji je, podsećamo, još krajem septembra prošle godine ekskluzivno objavio da je ruski predsednik, prilikom poslednjeg sastanka sa Dodikom u Moskvi, od predsednika RS tražio da “podigne ručnu” i svojim izjavama i postupcima doprinese stabilizaciji prilika u regionu.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Dodikovim povremenim najavama održavanja refereduma o izdvajanju RS iz BiH, Izetbegović je, između ostalog, otkrio da je preko “zajedničkih prijatelja” od ruskog predsednika tražio da “obuzda” Dodika.

-  Pokuša li to neko (otcepljenje RS od BiH, op. a.) sukobi su nezbežni. Polako će krenuti incidenti i to je nesporno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo. To je suluda politika i niko je ne bi pratio. Preko zajedničkih prijatelja, poput turskog predsednika Erdogana, od gospodina Putina tražio sam da Dodiku prenese poruku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao tu crvenu liniju – otkrio je Izetbegović.

On je dodao i to da se upravo nakon poslednjeg sastanka sa Putinom predsednik RS, prema njegovim rečima, u BiH vratio sa “promenjenim stavom”.

- Rusija ne daje podršku Republici Srpskoj za bilo kakav pokušaj secesije od BiH – naglasio je Izetbegović.

Odlično obavešteni izvori našeg lista iz diplomatskih krugova koji su nam, inače, u septembru prošle godine otkrili poverljive detalje sa sastanka Dodika i Putina, takođe ističu da se Dodikova retorika o mogućoj nezavisnosti RS i raspisivanju referenduma o tom pitanju upadljivo ublažila nakon njegove poslednje posete Moskvi.

- Tek pre nekoliko dana, i to pre svega pritisnut problemima zbog prodaje “Ljubije”, Dodik je nakon skoro osam meseci prvi put pomenuo reč referendum. U međuvremenu, Dodik je u svojim brojnim izjavama poručivao da RS nema nameru da se odvoji od BiH te da je jedini cilj srpske politike povratak ranije oduzetih nadležnosti RS – ističu naši sagovornici.

Nema novog Dejtona

Gostujući na TV N1 Bakir Izetbegović je, između ostalog, potvrdio da nije realno da se sledeće godine na Međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da se organizuje u Londonu, povede priča o potrebi održavanja novog “Dejtona ”.

– Ozbiljnih priprema nema, tako da od “Dejtona 2”, za sada, nema ništa. S Aprilskim paketom, koji je pao 2006. godine, mi smo ohladili interes međunarodne zajednice za BiH – rekao je Izetbegović.

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Status quo odgovara interesima stranih centara moci u kojoj je uloga BiH svedena na poligon pranja novca i protoka robe sa crnog trzista. Ova politika podjela protiv nepodjele je samo predstava za mase koje tu samo obitavaju. Podjelilo se ili ne biznis ce ici kao i do sada a profitirat ce nekolicina sa vrha. Mozda je problem u klanovima i klanskoj podjeli?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.