<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas presuda Milanu Mandiću za izazivanje mržnje i netrpeljivosti

Presuda

Nakon iznošenja završnih riječi, Sud BiH za danas je zakazao izricanje presude predsjedniku Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i troje uposlenika “Elta” televizije za izazivanje mržnje ili nacionalno-vjerske netrpeljivosti.

24. maj 2017, 12:00

Tužitelj Izet Odobašić u završnoj riječi je rekao da smatra da je Tužilaštvo BiH dokazalo kako je Mandić počinio krivično djelo koje mu optužnica stavlja na teret, čime je posebno uvrijedio žrtve bošnjačke nacionalnosti te minimizirao i negirao zločine presuđene sudovima u Haagu i BiH.

- Utvrđeno je da je optuženi Mandić to uradio svjesno, a što su potvrdili i vještaci. Tužilaštvo BiH se neće protiviti ako se Mandiću i ostalima izrekne i uvjetna sudska sankcija, koja bi bila adekvatna mjera drugima da tako nešto ne čine - kazao je Odobašić.

Odobašić je zatražio da se kompaniji “Stijena herc” kao vlasniku “Elta” televizije izrekne novčana kazna, ne manja od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja BIRN-Justice Report. 

Milanu Mandiću, predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, sudi se zajedno s uposlenicima “Elta” televizije, Dejanom Rakitom, Marijanom Savić i Mirom Kostović. Optuženo je i preduzeće “Stijena herc”.

Tužilaštvo BiH optužilo ih je za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje zbog izjave iz 2014. godine, kada je, između ostalog, rečeno da je masakr Bošnjaka iz Srebrenice počinjen od snaga bosanskih Srba bio "pravedna osveta".

Mandićev advokat Dragiša Jokić zatražio je oslobađajuću presudu ističući da je optužnica nepotpuna.

Vlado Adamović, advokat ostalih optuženih, također je od Suda BiH zatražio oslobađajuću presudu, navodeći da je optužnica “traljava”.