U Gračanici proizveden prvi BH računar, najmanji na svijetu!

Gračanica

U Gračanici proizveden prvi BH računar, najmanji na svijetu!

Piše: Elvir Padalović

I pored izuzetno lošeg stanja u državi, izuzetno komplikovanog sistema, ipak ima nade.

Da smo ovakav naslov pročitali u nekom novinskom članku, a da se pri tome preko naših saradnika na terenu nismo i uvjerili u tačnost navoda ova informacija bila bi u rangu "iz BiH lansiran prvi Space šatl u orbitu".

U vremenu i dobu informatizacije raduje činjenica da postoje gradovi sredine i mladi entuzijasti koji svojim djelima pokazuju put budućim generacijama DA JE U BIH MOGUĆE NAPRAVITI NEVJEROVATAN USPJEH.

 Gračanica je zasigurno jedan od najsvjetlijih primjera u poduzetništvu, gradjanskom aktivizmu i kulturnom razvoju.

Tring Doo jedan je od bisera gračaničkog poduzetništva i donosimo priču o njima.

 

 


Tring doo je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Firma je osnovana 2002 godine i od tada bilježi konstatan finansijski rast i stručno napredovanje.

Ozbiljan i studiozan pristup svakom projektu, aktivan i neposredan odnos sa klijentima, konstantno i svakodnevno praćenje i implementacija najnovijih tehnologija kroz različite projekte i proizvode, učinile su da budu prepoznati kao kvalitetan i konkurentan brend u BIH i šire .

 

 

 Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački racunar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom.


Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.


Tehničke specifikacije


- Prvi bosanskohercegovački računar
- Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
- Podržava Android 4.2.2, Linux
- Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
- RAM: 1 GB LPDDR3
- Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
- Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
- Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Koliko samo netačnosti u tekstu! Ovo nije računar već SoM (System on Module) koji se sastoji od procesora, memorije i može imati još neke periferije (a ne mora) poput video izlaza, SD kartice itd... Inače prvi računar u BiH je napravljen u Unisu davno prije rata. Tring nije vodeći proizvođač fiskalnih uređaja u FBiH pošto je najveći broj uređaja prodao NSC Fiscal Mostar i to od bugarske firme Datecs. Nakon njih je drugi po redu Kimtec, a Tring je tek na trećem mjestu. Tring-ov SoM nije najmanji na svijetu. Glavna upotreba mu je u uređajima tipa TV-a, mašine za veš, suđe itd. gdje kontroliše kompletan taj uređaj. Pošto kod nas i nema puno proizvođača takvih gotovih riješenja teško će naći kupca za svoj modul. Bez obzira na sve ove netačnosti u teksatu čestitke razvojnom timu i firmi Tring. Ovo nije nimalo lako proizvesti, a da li će im se isplatiti ostaje da se vidi tokom vremena.
Objavljeno:
Ti si samo uspio napraviti glup komentar.
Objavljeno:
Drago mi je da pročitam nešto ovako i svaka čast ovim mladim ljudima ali novinari su zakazali još jednom jer je do proizvodnje još duuuuuuug put ovi su samo sastavili komp a ni u tome nisu prvi, prvi komp u BiH je sastavljen negdje 1990 i Energoinvestu u IRISU u Sarajevu. U svakom slučaju njima svaka čast jer je u ovakvom društvu uspjeh napraviti i čačkakalicu iako nam bukovine ne nedostaje najviše u institucijama bih i rs
Objavljeno:
Ne omalovazavam niciji trud, ali ovo i ja mogu napraviti od mobilnog.
Objavljeno:
Bravoooo,i srecno u buducnosti
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.