<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milioni Ministarstva odbrane za prevelike uniforme i premale čizme!

nadmašili sami sebe

Nove, šokantne informacije stižu iz Ministarstva odbrane BIH. U javnim nabavkama, u kojima i inače ne briljiraju, ovog puta su nadmašili sami sebe.

25. maj 2017, 12:00

Zadatak – obuci vojnika, u Ministarstvu odbrane BiH definitivno nisu ispunili. Još jednu nelogičnu javnu nabavku proveli su prošle godine. Umjesto uniformi i obuće standarnih veličina, nabavljali su potpuno promašene brojeve – čizme 36 i 48, a uniforme bar tri puta veće od uobičajenih.

Kako su uopšte uspjeli da za više od 9.000 vojnika nabave pogrešnu opremu, u Ministarstvu odbrane nisu objasnili. Ni ministar, Marina Pendeš, ni njen zamjenik, Boris Jerinić, nisu odgovarali na pozive. Na naša pitanja nisu odgovorili ni u njihovom resoru.

Vojni povjerenik Boško Šiljegović kaže da su se vojnici na greške masovno žalili, ali uzalud.


“Ovo posebno čudi zbog činjenice da je, u elektronskim bazama podataka, za svako profesionalno vojno lice naveden i konfekcijski broj uniforme. Te teškoće još uvijek postoje i Ministarstvo odbrane vrlo usporeno otklanja te nedostatke”, rekao je Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik.

Podaci o posljednjoj nabavci uniformi, dostupni na sajtu Ministarstva, kažu da je na opremu potrošeno oko četiri miliona maraka. Da stvar bude gora, raspisan je još jedan tender, i to za njeno prekrajanje, pa je zbog duplog troška 85.000 maraka bačeno u vodu.Ministarstvu odbrane se očigledno i ne žuri da ispravi grešku, jer oni koji bi trebalo da ga nadziru, na jedno oko su zažmurili – kaže član Zajedničke komisije za odbranu, Dušanka Majkić.

Komisija je ta koja bi trebalo da nadgleda rad Ministarstva, i poslanicima u Parlamentu BiH ukazuje na nedostatke. To, tvrdi Majkićeva, većina članova ne radi.

“Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost, koja vrši parlamentarni nadzor, koja bi trebalo da vrši nadzor nad sektorom odbrane i bezbjednosti, očito ne radi svoj posao. Jer, da radi, ta parlamentarna kontrola bi morala biti veća. U ovoj situaciji, Parlament se ne buni. Znači, Skupština prihvata sve što Zajednička komisija pošalje”, kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Do kraja prošle godine, Ministarstvo odbrane imalo je 309 javnih nabavki, a na njih je potrošeno skoro 25,5 miliona maraka. Revizori godinama kao jedan od najvećih problema u tom resoru, ukazuju baš na sumnjive javne nabavke.

Prije tri godine, u kasarne je, umjesto 1500 kilograma konzervi hrane, stiglo 14 puta više, a mnogima je istekao rok trajanja. Resor odbrane ujedno je i institucija sa najvećim budžetom u Bosni i Hercegovini. Godišnje se u njega slije više od 280 miliona maraka.