<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NOVA POBJEDA DJECE: Vlada SBK povukla odluku o nabavci opreme za novu školu u Jajcu!

Jajce

Iznenađujuća Odluka!

25. maj 2017, 12:00

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) povukla je iz dnevnog reda današnje sjednice odluku o utrošku sredstava za nabavku namještaja i opreme u Mješovitoj srednjoj školi Jajce, uz obrazloženje da još nije dogovorena upisna politika za ovu školu.

Ovom odlukom, koja je povučena do daljnjeg, bilo je planirano da za namještaj i računarsku opremu u novoj školi bude izdvojeno oko 4.439 maraka.

“To je otvoreno pitanje i težimo da ga na najbolji način riješimo. S aspekta procedure nisu stečeni uvjeti za nabavku opreme, ni prijem djelatnika, jer nismo riješili upisnu politiku koja će definirati daljnje potrebe za tu školu”, kazao je premijer SBK-a Tahir Lendo a prenijela je agencija Fena.

Na upit da prokomentariše pismo kojim je šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore, jučer od predstavnika vlasti SBŽ-a, zatražio da zaustave fenomen “dvije škole po jednim krovom”, odnosno osnivanje nove škole u Jajcu, Lendo je rekao da on nikada nije bio za osnivanje nove škole i razdavanje djece.

“I dalje smatram da treba imati jedinstvene škole, ali da se ustroje programi koje će omogućiti djeci ravnopravan status i prava. Vidjet ćemo šta će biti, potrebno je implementirati određene postupke u smislu da se regulira pravo djece na nastavu na oba nastavna plana i programa”, kazao je Lendo.

Ko je pratio čitavu priču u vezi sa Jajcem,  zna da je ovo iznenađujuća Odluka Vlade, s obzirom na namjeru da se sa nastavom krene u Novoj školskoj godini.


Ogroman se pritisak stvorio kako ne bi došlo do otvaranja škole u Jajcu koja bi funkcionisala po principu "Dvije škole pod jednim krovom" a koja bi odvojila djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Kako je Odluka povučena, pitanje je da li će se stići na vrijeme sa otvaranjem Škole u septembru. Odluka je do daljnjeg odložena. 

Čini se kako su djeca iz Jajca opet odnijela malu pobjedu.

Podsjetimo da je BUKA u više navrata razgovarala sa akterima iz Jajca koji su bili protiv osnivanja škole. Djeca su nam čak i najavljivala da će doći do bojkota nastave u školskoj 2016/2017 godini, ukoliko se sprovede Odluka Skupštine SBK o novoj školi.