<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Samit G7 u Italiji o rješavanju imigracije i zajedničkom odgovoru na terorizam

TAORMINA

Dvodnevni samit čelnika Grupe sedam (G7) industrijaliziranih nacija počeo je petak u talijanskom gradiću Taormina.

26. maj 2017, 12:00

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i EU razgovarat će o zajedničkom odgovoru na međunarodni terorizam, izvještava Xinhua.

Ova tema je pomjerena na vrh dnevnog reda nakon što je bombaš samoubica ubio najmanje 22 osobe i ranio desetine kada se u ponedjeljak raznio na koncertu američke pjevačice Arijane Grande u britanskom gradu Manchesteru.

Očekuje se da će Italija, koja je domaćin samita G7, pokrenuti pitanja rješavanja problema migracije i potrebe za velikim investicijama u Africi kao jedan od načina da se zaustavi egzodus ljudi koji bježe od rata i siromaštva.

Što se tiče dugoročne politike, očekuje se da će čelnici zemalja G7 razgovarati o održivom rastu i razvoju.

Kako navode lokalni mediji, američki predsjednik Donald Trump, koji prvi put prisustvuje samitu G7, ostaje misterija zbog njegovih protekcionističkih stavova o trgovini, njegovom izravnom protivljenju imigraciji, te obećanju da će ulagati u fosilna goriva, čime bi unazadio napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Četrdesettreći godišnji samit G7 završit će u subotu, kada se očekuje da će čelnici sačiniti zajedničke izjave. Ostaje da se vidi da li će doći do konsenzusa.