<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi udar na Trumpa: Novo otkriće o vezama američkog predsjednika i Rusa!

Senat

Odbor američkog Senata za obavještajna pitanja, koji istražuje rusko mješanje u američke izbore 2016. godine, zatražio je od saradnika u kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa da predaju svu dokumentaciju iz kampanje 2015. godine.

27. maj 2017, 12:00

Američki su mediji u petak navečer objavili novo bombastično otkriće o mogućoj povezanosti predsjednika Donalda Trumpa, njegovih najbližih suradnika i izbornog stožera s ruskim vlastima.

Kako pišu Washington Post i New York Times, Trumpov zet Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke, pokušao je u prosincu uspostaviti tajni komunikacijski kanal tadašnjeg Trumpova prijelaznog tima s Kremljom. Tu je ideju iznio ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku, na sastanku u Trump Toweru 1. ili 2. prosinca, a predložio mu je da Trumpovi ljudi za sigurnu komunikaciju o političkim pitanjima kao što je rat u Siriji, koriste rusku opremu u njihovim objektima na američkom teritoriju.

Kushner, trenutno savjetnik predsjednika Trumpa, odbio je komentirati ova izvješća, ruska ambasada nije imala komentara, a ni Bijela kuća nije se željela oglašavati s komentarima.

Po pisanju Washington Posta, pismo Odbora, koji je tražio sve dokumente, emailove i telefonske zapise u vezi s Rusijom, iz kampanje u junu 2015., stiglo je prošlog nedjelje u Trumpov odbor za kampanju, prenosi agencija Reuters. 

Kako se navodi, to je prvi put da je organizacija Trumpove kampanje uvučena u istragu dvostranačkog Odbora o ruskom mješanju u predsjedničke izbore, a očekuje se da će uskoro biti kontaktirani bivši članovi kampanje, navodi Washington Post. 

Pismo su potpisali republikanski senator Richard Bar, koji je i predsjednik Odbora, kao i demokratski senator Mark Warner.

Istraga Senata o ruskom mješanju na izbore odvojena je od istrage o predmetu koju vodi poseban advokat kojeg je prošle nedjelje imenovao ministar pravde i bivši direktor FBI Robert Mueller.

Trumpov odbor za kampanju, sa sjedištem u Trump kuli u New Yorku, sada vodi Michael Glasner, bivši zamjenik voditelja kampanje, kao i John Pens, nećak potpredsjednika Mike Pensa.

Washington Post navodi i da Glasner nije bio dostupan za izjavu, kao ni predstavnik Bijele kuće.