<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nešto drugačije na gastronomskoj sceni u Banjaluci: Kuća Humusa

Hummus House

Sad prvi put u Banjaluci imamo mjesto gdje je mistika i autentičnost Levanta pretočena u aromu i miris jela koje osvaja čitav svijet.

02. juni 2017, 12:00

U ponedjeljak, 5.juna u Hotelu "Palas" u 20.00 časova biće otvoren Hummus House a Healthy Food Bar Banjaluka.

Inicijator i menadžer ovog restorana je Izraelac Ami Rudich koji kaže da sad prvi put u Banjaluci imamo mjesto gdje je mistika i autentičnost Levanta pretočena u aromu i miris jela koje osvaja čitav svijet.

Zovu ih kraljevima ulične hrane, ali njihova popularnost ne proističe samo iz ukusa, već i iz velike hranljive vrednosti. Reč je o ukusnom jelu koje se lako sprema i veoma je zdravo.
Miljenik je vegana i vegeterijanaca.

To su dva rođaka: Humus i Falafel.

Humus  je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija, i obično se jede uz pitu hleb, tortilje i slično.

Falafel su zapravo ćuftice (kuglice) od leblebija.

Ami Rudich kaže da već sedam godina posjećuje Banjaluku i kaže da primjeti pomake na boljekada su u pitanju zdrave namirnice.

"Ranije, kada bih otišao u supermarket da potražim tahini, na primjer, pronašao bih ga na vrlo malim zabačenim policama sa zdravom hranom. Danas ako odete u te iste supermarkete, ne samo da će te naći tu malu policu, već ćete naći nekoliko velikih polica sa zdravom hranom. Uvidio sam da je i ovdje postao trend da ljudi postaje sve više svjesni koncepta zdrave hrane. Odatle je nastala ova ideja", rekao je Ami Rudich.

On kaže da je u Izraelu, u zemlji iz koje dolazi,  Hummus House najpopularnijia "ulična hrana", a sam humus je vrlo popularno jelu u Izraelu.

Humus dolazi iz Libana, Sirije, Egipta, a Izraelci su ga prihvatli i postali  njegovi najveći konzumetni.