<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oliver Nektarijević - Kanda, Kodža i Nebojša za BUKU: Ništa ne smije da ti bude teško u nemjeri da uspiješ

Intervju

Oliver Nektarijević dao je intervju za Buka magazin...

07. juni 2017, 12:00

Kanda, Kodža  i Nebojša aktivan je od početka devedesetih i uvijek je kotirao među najboljim srbijanskim bendovima. Žanrovski i stilski njegov zvuk se mijenjao ali prepoznatljivost ovog rok sastava se uvijek ogledao u specifičnom pjevanju Olivera Nektarijevića. Bend je objavio sedam albuma i imao brojne nastupe, a 1. jula KKN će nastupiti i na ovogodinšnjem Nektar OK festu u NP Sutjeska na Tjentištu.

Povodom ovog nastupa frontmen benda Oliver Nektarijević dao je intervju za Buka magazin.

Ovog ljeta ćete svirati na Nektar Ok festu. Da li ste prije čuli za ovaj festival i kakvo je, generalno, vaše mišljenje o festivalskim nastupima?

Čuli smo, prošle godine smo posle gostovanja u Trebinju videli u prolazu ambijent u kome se održava festival i jedva čekamo da ga ponovo posetimo. Ok su festivali i volimo da sviramo na njima, priroda, druženje, raspoloženje i muzika su kao vazduh.

OK fest se organizuje na Tjentištu u NP Sutjeska gdje se odigrala jedna od važnijih bitaka u 2 svjetskom ratu. Da li ste prije bila u tom Nacionalnom parku i kakve vam osjećaje bude takva mjesta?

Nismo se duže zadržavali, što ćemo sad nadoknaditi. Takva mesta bude i osećaje i misli i nekako mi se čini da umirujuća lepota prirode nepogrešivo odgovara na sva naša lutanja i zbunjenost kad se osvrnemo unazad i pokušamo da nađemo smisao tim vatrama kroz koje su naši stari prolazili.

Šta publika OK festa može očekivati od vas? Da li ćete bazirati svirku na novijim stvarima sa vašeg zadnjeg albuma "Volja za noć"?

Sa "Volje za noć" sviramo nekoliko pesama, ali nastojimo da ukačimo bar po jednu pesmu za svakog dosadašnjeg albuma, a tu je i za sada poslednji singl Prekidi ponovo koji se u zadnjih nekoliko meseci bez problema uglavio u regularan repertoar.

Prošle godine KKN je navršio 25. godina postojanja. Da li je bilo teško održati se na sceni i koji je vaš recept za uspješan rad benda?

Nema recepta, pravila službe, uputstva za preživljavanje, mislim da se to ne može planirati, posebno kroz vremena kroz koja smo prolazili i koja su snažno uticala na naše živote. Recimo da je neophodna jedna rešenost i spremnost, ako to imaš ništa nije toliko teško.

Da li ste zadovoljni svojom dosadašnjom karijerom?

Da. Mada, nije da smo mnogo razmišljali da će se naše druženje sa muzikom  i uz muziku zvati karijera, ali kad pogledam na sve te albume koje smo uradili, mislim da je ispalo sve baš kako je i trebalo.

U procesu sazrijevanja benda i vaš zvuk se mijenjao. Šta je najviše uticalo na to?

Bend je živ organizam, menjali su se i ljudi u postavi, stalno su se proširivala interesovanja, svi i sve se menja stalno, ali mislim da postoji jasna linija prepoznatljivosti u zvuku benda i tako će i ostati.

Bend je doživio i neke prekretnice, a jedna od njih je kada je iz KKN izašao vaš tadašnji gitarista Rastko, koji se bavio i glumom, a sada je monah. Možete li da se prisjetite tih vremena i u kakvim ste odnosima sa Rastkom, da li ste u kontaktu sa njim?

Jesmo, pre nekog vremena smo ga posle koncerta u Gračanici posetili u manastiru Draganac gde je postavljen za igumana. Taj susret sa ocem Ilarionom je bio takav kao da smo se juče videli i na jedan intiman način taj dan u Dragancu je bio rokenrol.

U vašoj dugogodišnjoj karijeri imate 7 studijskih izdanja. Mislite li da ste dovoljno objavili pjesama?

Ni dovoljno, ni previše, ne znam, mislim da je važnije to što su sve pesme koje smo objavili našle put do ljudi, ne svaka na isti način, ali vidimo na svirkama da publika našu muziku doživljava kao deo svog života i naravno da nam je drago zbog toga, život je važniji kriterijum od broja.

Da li mislite da su pojavom interneta muzičari više dobili i izgubili?

Ne znam, toliko su se mediji izmenili pojavom interneta da mi je teško da razmišljam samo u okvirima muzike, a stvari su se i tu i te kako promenile, mi smo počinjali u vreme ploča, kaseta i muzičke štampe, i danas ima toga uglavnom u manjim tragovima, ali je postalo nekako egzotično. Mislim da je važnije to što  muzika nije izgubila na svojoj neposrednosti i brzini kojom ulazi u srca i glave ljudi, a sve ostalo što se događa sa internetom je biznis gde se i gubi i dobija.

Da li vam je ikada došlo da se prestanete baviti muzikom i da li postoji posao koji bi možda obavljali bolje od muziciranja? Čime bi se bavili kada ne bi bili muzičar?

Ja bih svakako bio na neki način u kontaktu sa muzikom, sa njom bi se družio i da mi je posao i da nije, a mislim da to važi i za ostale ljude u bendu i u stvari ne znam da li je moguće imati striktno poslovan odnos kad je stvaranje u pitanju, radno vreme je sve vreme, nikad ne znaš. Mogao bih da zamislim sebe i u nekoj drugoj priči, i bio sam u drugim pričama, nije to neka frka, ali bend što se mene tiče treba da traje 100 godina.

Koji su planovi KKN, da li publika može očekivati neki novi singl ili eventualno novi album?

Krajem leta ćemo objaviti novi singl, drugi nakon pesme Prekidi ponovo, koja je i dalje aktuelna i predstavlja svojevrstan uvod u novi album. Album planiramo za sledeću godinu, imamo dosta urađenih pesama, a do tada su aktuelni koncert i ovogodišnji živi album, zove se Uživo! i na njemu je oko pola pesama snimljeno u aranžmanu sa akustičnim gitarama, što smo radili tokom zimske akustične turneje prošle i pretprošle godine, a drugi deo albuma je sa nekoliko standardnih, „električnih“ svirki.




Razgovarao Ernest Bučinski