<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Roditelji i dalje zbunjeni: Evo zašto je spiner postao popularna igračka baš sad

Hit

Hit koji ne prestaje da oduševljava djecu a zbunjuje roditelje. Oni s ei dalje pitaju čemu ovo služi i mora li ga imati baš naše dijete...

08. juni 2017, 12:00

Rotirajuća naprava napravljena od plastike i metala, popularni spiner, iz dana u dan dobija sve više vlasnika, prenosi Blic.

Opsjednuti njenom jednostavnošću i zabavom koju pruža, najmlađi postaju pravi mali umjetnici, pa spiner vrte na prstima, nosu, čelu ili se u društvu nadmeću ko, šta i koliko sa njim sve može.

Odgovarati na pitanje “što je fidget spiner” pomalo je suvišno jer su velike šanse da već znate što je to, pogotovo ako pripadate mlađim generacijama koji brže i lakše prihvaćaju moderne trendove

Fidget spinner je igračka koja postoji na tržištu od ranih 1990-ih, ali je tek u posljednjih nekoliko mjeseci doživjela svjetsku popularnost.

Ne preporučuje se da ga koriste djeca mlađa od 10 godina, iako bi mnogi učitelji i profesori rado zabranili Fidgete svima jer su rastom popularnosti od sredstva za fokusiranje na kraju postali sredstva za stvaranje distrakcije i ometanja nastave. U nekoliko američkih škola fidgeti su zabranjeni.

Naizgled beskorisna igračka koja je postala pravi hit među djecom, zapravo je osmišljena kao veoma korisno pomagalo za djecu sa određenim problemima u ponašanju i upravo njena svrha možda najbolje objašnjava zašto je igrica postala popularna.

Naime, spineri služe da poboljšaju koncentraciju djece sa specijalnim potrebama, kao što su poremećaj pažnje ili ADHD, za djecu koja pate od anksioznosti i djecu sa autizmom.

Stučnjaci se slažu u jednom stavu – popularnost spinera oslikava mentalitet današnje djece, i ukazuje na veliku nervozu i ankcioznost koja je prisutna među omladinom, navodi se u tekstu Blica..

Glavni razlog za njihovu trenutnu popularnost su društvene mreže i video servisi na kojima su korisnici početkom 2017. počeli objavljivati video snimke svojih trikova s fidget spinnerima, prenosi Zimo.

Nakon toga su se proširili širom svijeta. Postali su jedna od najprodavanijih igračaka na Amazonovoj listi, a neke web stranice počele su čak nuditi izradu personalizovanih spinnera u bojama i dizajnu kakav osoba želi.