<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pet godina PopArt Marketa u Banjaluci: Mjesto gdje možete kupiti kreativne i inovativne proizvode (FOTO)

UNIKATI

Za one koji slučajno ne znaju PopArt Market je dizajn buvljak na kojem domaći kreativci (dizajneri, umjetnici i ostali) izlažu svoje ručno izrađene, kreativne i inovativne proizvode, kao što su različiti modni proizvodi i dodaci, kućne dekoracije, prirodni sapuni i kreme, igračke, umjetnički radovi i još mnogo drugih kreativnih proizvoda.

15. juni 2017, 12:00

PopArt Market ove godine slavi svoj peti rođendan i tom prilikom 17. juna 2017. u Domu omladine organizuje se Rođendanski PopArt Market sa radnim vremenom od 11 do 18 časova.

Za one koji slučajno ne znaju PopArt Market  je dizajn buvljak na kojem domaći kreativci (dizajneri, umjetnici i ostali) izlažu svoje ručno izrađene, kreativne i inovativne proizvode, kao što su različiti modni proizvodi i dodaci, kućne dekoracije, prirodni sapuni i kreme, igračke, umjetnički radovi i još mnogo drugih kreativnih proizvoda.

Organizatori kažu da je PopArt Market nastao kao posljedica realnosti u kojoj se globalni brendovi sve više šire, a troškovi zakupa prostora i promocije rastu, kad nije lako kreativnu strast pretvoriti u održivi poslovni poduhvat. Zato POPART MARKET postoji.

„Mi prepoznajemo potrebu umjetnika, dizajnera i, uopšte, kreativaca da stvore svoj brend, svoju priču, pružajući im priliku da izađu na tržište te da pokažu šta mogu i šta umiju“, kaže za BUKU Nina Dakić, koja stoji iza organizacije ovog zanimljivog događaja u Banjaluci.


U SUBOTU 20 IZLAGAČA

Od 2012. godine Pop Art Market je rastao i stekao zavidan broj kvalitetnih izlagača, prijatelja i odanih posjetilaca, a na rođendanskom marketu će se okupiti 20 izlagača.

Nina Dakić kaže da su ona i njene drugarice sa kojima je radila na ovoj manifestaciji napravile veliki iskorak prvenstveno u razmišljanju, a potom i u razvoju, obradi i na kraju- prodaji proizvoda koje stvaraju.  

„Sam proces nastanka ideje, potom obrade i finalnog proizvoda se uveliko promenio u odnosu na naše početke, što kroz samo naše sazrevanje, što kroz druženje i saradnju sa kreativcima koji su učestvovali na marketu. Mislim da su upravo ta druženja bila ključna za uspeh koji smo postigli sa PopArt Marketom, jer su iskustva i energija koju razmenimo zaista nešto posebno, a što PopArt Market, pored naravno handmade proizvoda koje predstavlja, čini jedinstvenim i posebnim događajem u Banjaluci. Što se tiče organizacije marketa, naši stari bi rekli-u se i u svoje kljuse“, rekla je za BUKU Nina Dakić.

Ona kaže da je od 2012. godine do danas kroz market  prošlo zaista mnogo divnih ljudi, sjajnih kreativaca, a Nina se nada da će i budućnosti biti tako.

Nina dodaje da je zahvalna svim Banjalučanima na podršci svih ovih godina.

„Upravo ta podrška nam je i najjači vetar u leđa koji nas tera dalje. Sada se već razvila neka stalna publika, da tako kažem, a na svakom marketu se pojavi i neko novi, priča se takoreći prenosi sa kolena na koleno, tako da je PopArt Market (bez lažne skromnosti) zapravo postao jedan od zaštitnih znakova Banjaluke. Mediji nas takođe redovno prate, izveštavaju, najavljuju market, a što nam je naravno od velike pomoći u promociji samog marketa“, ističe ona.

RAZNOVRSNA PONUDA

Ona kaže da joj je svaki market koji su do sada realizovali na poseban način drag i jedinstven.

„Kroz organizaciju marketa smo imale priliku upoznati se i sarađivati sa nekim divnim ljudima, sjajnim udruženjima koja su nam nesebično pomagala u radu i na čemu smo veoma zahvalne. Najveći ponos? Sama činjenica da je PopArt Market opstao ovih pet godina, da živi, diše, bori se i ne namerava da odustane . Mi smo najsretnije kada su nam izlagači zadovoljni i kada vidimo osmeh na licima posetilaca“, kaže naša sagovornica.

U okviru ovog događaja posjetioci mogu vidjeti i kupiti zaista raznovrsnu ponudu-od heklanih igračaka, prirodne kozmetike, nakita izrađenog raznim tehnikama do ručno šivanih modnih detalja, ukrasnih predmeta, ručno bojenih i uvezanih notesa, albuma i knjiga, ručno oslikanih cekera, home made slastica, mafina i kolača i slično.

A PopArt Market je  uvijek otvoren i za nove kreativce koji žele da izlažu i predstave svoje radove.

„Veliko nam je zadovoljstvo kada nam na e-mail adresu sa svakim novim marketom pristignu nove prijave i kada imamo priliku banjalučkoj publici predstaviti nekoga novog u ovom poslu. Radove koji će biti predstavljeni na marketu bira stručni žiri koji se sastoji od dipl. grafičara, dipl. slikara, dipl. graf. dizajnera i dipl. psihologa“, objašnjava naša sagovornica.

TEŠKO JE BITI POSEBAN

Nina kaže da u Banjaluci trenutno ne postoji handmade šop u kome bi se prodavali radovi kreativaca, tako da PopArt Market deluje u tom okviru, a zasad se jedino u Galeriji Plus mogu naći radovi nekolicine kreativaca.

U savremenom svijetu u kojem vlada uniformisanost  teško je biti jedinstven i poseban, a da bi se neko izdvojio Nina savjetuje: jednostavno, trebate biti svoji, ne odstupati od koncepta rada i potruditi se što profesionalnije i kvalitetnije raditi svoj posao.

„Handmade od vas zahteva posvećenost, ljubav i izuzetno strpljenje. A kada volite to što radite, onda ništa nije teško i za sve se nađe put i način. To je konstantni proces, škola u kojoj svaki dan otkrivate nešto novo i što vas na kraju dana ispunjava i čini veoma sretnim“, ističe ona.

Kada su u pitanju oprema i materijal za hobiste i handmade kreativce Nina kaže da Banjaluka po tom pitanju nije pretjerano opremljena, mada se u zadnje vreme otvorilo nekoliko handmade prodavnica, ali i dalje dosta kreativaca i dalje materijal naručuje preko interneta, jer je jeftinije i veći je izbor.

Na raju razgovora Nina nam kaže da su za rođendansko izdanje marketa spremili nekoliko iznenađenja, a najvljuje jedan od njih. Naime, Nikola Morača, koktel majstor će u vremenu od 15-18 časova praviti divne koktele za sve one koji se tada nađu u Domu omladine, a za ostala iznenađenja, moraćete izdvojiti vrijeme i posjetiti PopArt Market.