<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hofman: Reforme se moraju ubrzati

SARAJEVO

Njemačka već dugo podržava zemlje zapadnog Balkana, kako direktno tako i u širem EU kontekstu: politički, finansijski, putem transfera "know-how", kroz investicije i trgovinu.

16. juni 2017, 12:00

I ubuduće će Njemačka pružati pomoć procesima EU integracija zemalja regiona. to je savezni ministar vanjskih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) još jednom istakao u govoru 31. maja, kaže u intervjuu za Avaz ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Kristijane Hofman (Christiane Hohmann).

Ona je intervju dala nakon što je objavljena nova njemačka inicijativa za zemlje zapadnog Balkana.

Inicijativu je inaugurirao lično šef njemačke diplomatije Gabrijel. Zvanični Berlin je, nakon toga, prijedlog inicijative distribuirao svim zainteresiranima koji žele doprinijeti njegovoj što uspješnijoj realizaciji.

Ambasadorica Hofman objašnjava neke od detalja predloženog plana za Balkan i BiH.

- Ministar Gabrijel je jasno ukazao na to da se u procesu pridruživanja Evropskoj uniji radi o uzajamnom procesu. Nije riječ samo o tome šta mogu Njemačka i EU učiniti. Mnogo više se radi o tome da države zapadnog Balkana moraju napraviti zamašne i vidljive korake u napretku vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Borba protiv kriminala i korupcije je u obavezi ovih šest država zapadnog Balkana. Na putu podrške državama zapadnog Balkana je, s naše tačke gledišta, posebno važan Berlinski proces, kod kojeg je težište na regionalnoj saradnji i umrežavanju, naročito u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata i energetskoj oblasti - rekla je Hofman.

Navela je da je ministar Gabrijel sada, radi snažnijeg učinka Berlinskog procesa, inicirao „Berlin proces plus": regionalnu saradnju treba snažnije unapređivati i ubrzavati reforme. Da bi se dodatno pojačala ekonomska moć zapadnobalkanskih država, treba, osim infrastrukture i energetske opskrbe, snažnije uzeti u obzir i oblasti vladavine prava, informacione tehnologije i strukovnog obrazovanja.

- Nije slučajnost da je ministar Gabrijel ovu inicijativu predstavio u prisustvu svog češkog kolege. Češka ima bogato iskustvo kada se radi o nužnom političkom i ekonomskom procesu transformacije na putu članstva u EU i stoga je ona za nas važan partner unutar EU da bi podržala ove procese transformacija država zapadnog Balkana. S ovim prijedlozima koje je dao ministar Gabrijel namjera je, također, da se otvori rasprava o budućem sadržaju Berlinskog procesa. U tom pogledu moglo bi svakako biti riječi i o tome u Trstu - rekla je njemačka ambasadorica.  

Govoreći o infrastrukturalnim projektima, rekla je da su oni prekograničnog karaktera i odnose se na sve države zapadnog Balkana, dakle, i na BiH. Istakla je da su oni su važan doprinos za poboljšanje ekonomske klime u svim državama regiona.

- Kao što je već spomenuto, u prijedlozima koje je ministar Gabrijel predstavio radi se o impulsu i nadogradnji Berlinskog procesa. Proces konsultacija treba intenzivirati. Ovi prijedlozi imaju jasan simboličan značaj da se Njemačka nepromijenjeno zalaže za napredak u pravcu EU integracije u državama zapadnog Balkana i istovremeno regionalno umrežavanje i da želi taj angažman izgraditi još viš, zajedno sa svojim partnerima - istakla je Kristijane Hofman, ambasadorica Njemačke u BiH u intervjuu za Avaz.