<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UZELI MILIONE Trošili novac građana, a ništa nisu radili

RS

Komisija za reviziju privatizacije koštala je građane Republike Srpske milion i po maraka, ali nije donela gotovo nikakve rezultate u rasvjetljavanju sumnjivih privatizacija.

19. juni 2017, 12:00

 Za deset godina postojanja, Komisija za reviziju privatizacije je potrošila oko 1 i po milion maraka, bez ikakvog konkretnog rezultata. 

Nakon što su poslanici PDP-a postavili poslaničko pitanje o troškovima rada Komisije, iz Vlade Republike Srpske su odgovorili da je plata predsjednice Komisije iznosila 607 KM, a članova Komisije po 540 KM mjesečno, ali i da su ove naknade u posljednja dva mjeseca ukinute i da komisija sada radi na volonterskoj osnovi.

''Ja mislim da je to sramotno. Potrošeni su milioni maraka, a oni su se sjetili da ukinu naknadu članovima Komisije koji ništa ne rade, i to tek nakon što smo im postavili poslaničko pitanje'', ističe predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednica Komisije za reviziju privatizacije Ravijojla Simić Tešanović odgovara da je ukidanje mjesečnih primanja sama inicirala. Ona je medijima ranije izjavila da sada radi u republičkom Sekretarijatu za zakonodavstvo, dok su i ostali članovi raspoređeni na druge poslove.

“Vlada je ukinula naknade na zahtjev same Komisije, jer ona nije imala u zadnje vrijeme aktivnih predmeta. Komisija i dalje samo egzistira, ali funkcioniše bez naknada dok se ne pojave predmeti. Tako da smo u nekoj fazi mirovanja”, poručila je Ravijojla Simić Tešanović.

U PDP-u smatraju da ovo vjerovatno pokazuje da postoji još takvih komisija i agencija koje troše pare, dok rezultati izostaju.

''Ova Komisija nije ništa uradila. Prema onome što smo mi vidjeli, ova Komisija je više od deset godina trošila novac građana Republike Srpske bez bilo kakvih jasnih efekata. To pokazuje da Vlada više ne vodi računa o onim agencijama i onim komisijama koje očigledno troše novac, a to apsolutno nikoga više nije briga'', ističe Borenović.

Za 10 godina, Komisija je procesuirala samo 72 slučaja sumnjive privatizacije koji su na kraju uglavnom pali na Vrhovnom sudu, gdje je utvrđeno da je sve bilo po zakonu. 

Jedan od posljednjih slučajeva kojim se bavila pomenuta Komisija jeste Robna kuća ''Boska''. Izvještaj je sastavljen i proslijeđen Tužilaštvu. 

Ni za tu sumnjivu privatizaciju niko nije odgovarao.