<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Usorac prijetio novinaru Alternativne TV!

<p><strong>Po uzoru na Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske koji je poznat kao osoba koja napada novinare, i predstavnici  raznih udruženja iz Srpske krenuli su ovim putem ophođenja prema radnicima novinarske struke. </strong></p>

20. august 2011, 12:00


Ovo potvrđuje napad Vladimira Usorca, predsjednika Udruženje poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske na Slavišu Bajića, novinara Alternativne televizije i to zbog toga što mu nije odgovarao prilog koji novinar potpisuje.

Dragan Jerinić, predsjednik Udruženja novinara RS za BUKU je rekao da je stav udruženja kojim on predsjedava principijelno protiv svih napada na novinare i da oštro osuđuju svaki napad koji je upućen prema novinarima.

Suzana Rađen Todorić, urednica na BN televiziji i potpredsjednica Udruženja novinara RS za BUKU je rekla da najoštrije osuđuje napad na novinara Alternativne televizije Slavišu Bajića.

“U ovom slučaju posebno zabrinjava činjenica da su prijetnje novinaru upućene iz nevladinog sektora što upućuje na opasnos od totalnog sumraka slobode javne riječi i slobode novinarskog izvještavanja. Gospodinu Usorcu poručujem da se posveti zaštiti interesa onih koje predstavlja, a da novinare puste da rade svoj posao. Udruženje novinara RS će u okviru svojih ingirencija iskoristiti sva pravna sredstva da zaštiti novinare od ovakvih i sličnih napada ma od koje strane oni dolazili”, istakla je Rađen Todorić.

Alternativna televizija najoštrije je osudila prijetnje koje je Usorac uputio novinaru te medijske kuće.

"Nakon emitovanja priloga u Centralnim vijestima ATV-a o posjeti delegacije Vlade RS imanju Vladimira Usorca u Šibovskoj kod Prnjavora, on je telefonom prijetio našem novinaru koristeći i vulgarne riječi, te zbog toga zahtijevamo reakciju nadležnih organa", saopšteno je iz ove televizije.

Iz ATV-a navode kako je postupak predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske grub napad na slobodu izražavanja i pravo novinara da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za javnost.

O prijetnjama koje je uputio Usorac, ATV je obavijestio Policiju RS i novinarska udruženja.

Usorac je za Srnu rekao da nije prijetio Bajiću, nego da je zbog nekorektnog priloga zvao njegove pretpostavljene.

"Rečeno mi je da su njegovi pretpostavljeni na godišnjem odmoru. Ovakvim postupcima Bajić pokušava da se odbrani i da dokaže da je žrtva, što je netačno", rekao je Usorac.

On je naglasio da je Bajić bio izuzetno nekorektan i da je u prilogu iznio niz netačnih podataka.

Međutim, za Alternatvnu televiziju Usorac je izjavio da nije pretio novinaru, jer da je prijetio on bi došao u Banjaluku i te pretnje sproveo u djelo, odnosno, “prebio bi ga”.

Ovaj slučaj nam pokazuje pravo stanje u medijima u Srpskoj. Medijima gdje novinar ne smije objektivno da izvještava, gdje je pod stalnim pritiscima od politike i drugih struktura društva, gdje jednostavno rečeno nema slobode. Dok se najoštrije ne kazne sve prijetnje koje su upućene novinarima ne možemo očekivati da će stanje u medijima biti bolje, a u takvoj situaciji i dalje ćemo u medijskom diskursu dobijati samo polu-informacije koje vladajućim odgovaraju.