<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vatikan razmatra izopštenje mafijaša i korumpiranih

VATIKAN

Vatikan razmatra mjeru izopštenja mafijaša i korumpiranih, bez obzira na zemlju porijekla, prenosi u nedjelju talijanska štampa nakon međunarodnog sastanka održanog u Svetoj Stolici.

19. juni 2017, 12:00

Pedesetak svjetskih dužnosnika, visoki crkveni dostojanstvenici, suci, diplomati, policajci okupili su se u Vatikanu u sklopu "Međunarodne debate  o korupciji". Ta skupina radi na izradi zajedničkog dokumenta koji će odrediti niz radova i budućih inicijativa, navodi se u saopštenju.

Među inicijativama treba istaknuti potrebu produbljenja pitanja o izopštenju korumpiranih i mafijaša, na međunarodnoj razini, i pravosudnoj doktrini Crkve.

Papa Franjo već je u junu 2014. izopštio Ndranghetu, moćnu kalabrešku mafiju, tokom posjeta toj regiji na jugu Italije, ali odnosi između Crkve i organizovanog kriminala su često dvoznačni. Mafijaši su pokrovitelji procesija, postoje veze ili pokušaji uticaja na neke crkvene dužnosnike, kao i pronevjere novca u karitativnim institucijama, kupnja nekretnina i sl.
Lokalni biskupi takođe su izopćili sicilijanske mafijaše i one iz Kampanije, u okolini Napulja, ali Katoličkoj crkvi nedostaje pravni dokument opšte vrijednosti.

Zašto ostatak Italije ili svijeta ne bi imali ista pravila. Skupina stručnjaka postavila je pitanje kolumbijskih ili meksičkih narkobosova i istakla potrebu kaznene uredbe, pravnog službenog dokumenta na državnoj i svjetskoj razini, izjavio je za La Stampu monsignor Michele Pennisi, nadbiskup Monrealea na Siciliji, koji je i član radne skupine.

Dnevni list la Repubblica navodi da je riječ o "povijesnom zaokretu", jer se u isti plan stavljaju korumpirani i mafijaši, te podsjeća da je izopštenje najstroža kazna koju Katolička crkva priprema za svoje članove.

HRT