<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gimnazijalac odlazi na Svjetsku olimpijadu iz informatike: Prije fakulteta želja mi je da donesem kući olimpijsku medalju

Vladan Cvjetković, olimpijac iz Gradiške

Vladana, Azura, Muamera i Nikolu, članove reprezentacije BiH za mjesec dana očekuje Svjetska olimpijada iz informatike. Njih četvorici su pripala prva četiri mjesta na BHOI 2017. u izuzetno jakoj konkurenciji informatičkih talenata iz cijele BIH.

20. juni 2017, 12:00

Ovaj odličan rezultat i predstojeće takmičenje bili su sjajan povod da razgovaramo sa Vladanom Cvjetkovićem učenikom prvog razreda Gimnazije Gradiška. Riječ je o svestranom mladiću, koji pored informatike, ima i druge hobije, odličan je karatista i gitarista.

 “Iskreno nisam očekivao plasman na Svjetsku olimpijadu, a pogotovo ne u prvom razredu. Dobiti priliku da se takmičim sa najboljim srednjoškolcima iz cijelog svijeta u oblasti programiranja, za mene predstavlja veliku čast. Presrećan sam i gledam na to kao na nagradu za sav uloženi rad i trud. Već uveliko se pripremam,  vježbam na raznim sajtovima gdje imam priliku da učim od najboljih programera svijeta. Koliko ću raditi dnevno, to zavisi od mog raspoloženja i slobodnog vremena. Ali kada se sve sabere i oduzme to je u prosjeku oko 5 sati dnevno. Nije mi teško, jer to volim. Kada mi dosadi vježbati ili ako jednostavno taj dan nisam raspoložen, ostavim sve i izađem sa društvom”, priča nam ovaj skromni mladić koji je svijet programiranja upoznao i zavolio u sedmom razredu osnovne škole. U početku mu je, priznaje, trebalo vremena da se snađe, išao je redovno na sekcije gdje su mu pomagali nastavnici, a kod kuće je pomoć dobijao od oca inače profesora informatike i vještog matematičara. Upravo mu on pomaže i oko predstojeće Olimpijade.


FOTO: Fotografija sa državnog takmičenja u Sarajevu

“Svima koji mi pomažu i koji su mi pomagali sam beskrajno zahvalan na trudu koji su uložili da bi meni objasnili  kako određeno rješenje funkcioniše. Ponekad se dešavalo da ih zamaram do te mjere da moraju da ponove i više puta, jer nisam želio da pređem preko zadatka ako ga nisam detaljno razumio i proučio. Smatram da je to jako važno jer iz svakog urađenog zadatka naučite nešto novo. Tako mi se ponekada dešavalo da na ponekom zadatku  radim i nekoliko dana. Ideja se pojavi najčešće onda kada uopšte ni ne razmišljate o tome, dok ste zaokupirani nekim drugim svakodnevnim poslovima”, objašnjava Vladan koji je do sada četiri puta učestvovao na državnom takmičenju. Nikada nije dogurao ovako daleko. 

Takmičenje u glavnom gradi Irana, Teheranu,  biće održano od 28 jula do 4. avgusta, a očekuje se oko 300 takmičara iz preko 80 zemalja svijeta. Od osam dana koliko Olimpijada traje, takmičenje će se obaviti tokom dva dana. U dosadašnjim takmičenjima, tokom oba dana, rješavala su se po tri zadatka.

“Do sada sam četiri puta bio na državnom takmičenju i nikada nisam dogurao ovako daleko. Ove godine iskreno ne očekujem mnogo, ali svakako se nadam da ću narednih godina donjeti olimpijsku medalju”, ističe Vladan.

Što se  tiče redovne nastave, nije mu, kaže, potrebno mnogo vremena da izdvoji za učenje. Ne uči svaki dan i redovno, već samo onda kada smatra da je potrebno.  Većinom pozorno prati nastavu na času gdje se dosta toga može zapamtiti, a kod kuće par puta pročita gradivo da bi se prisjetio onoga o čemu se pričalo na času.

Na pitanje šta bi poručio vršnjacima, kako da iskoriste svoje vrijeme tokom školovanja, Vladan kaže da škola, nudi adekvatnu mogućnost da se nešto nauči, a na učeniku je da li će se zainteresovati za nešto ili ne. 

“Nekome više odgovara matematika, a nekome drugi predmeti. To vjerovatno zavisi od toga  ko šta više voli i da li je još kao mali razvio radne navike i sklonost ka određenim predmetima. U svakom slučaju, svako ima pravo da svoje vrijeme iskoristi onako kako on misli da je najbolje i najkorisnije za njega. Vjerujem da svi trebamo sebi postaviti ciljeve, pa i kada neko drugi misli da su van naših mogućnosti, jer na koncu o tome šta je u našoj mogućnosti odlučujemo sami mi, sa našim radom i odricanjem. Nebitno o čemu je riječ, matematici, informatici, jezicima, sportu”, poručuje ovaj srednjoškolac koji nakon srednje škole planira nastaviti školovanje, ali još uvijek nije donio odluku koji bi to fakultet bio, a prije tog velikog životnog koraka,  želja mu je da donese kući olimpijsku medalju.

Predstavnici BiH na takmičenju u Teheranu

Vladan Cvjetković, 

Azur Đonlagić, 

Muamer Parić i 

Nikola Novarlić