<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ispravna voda za piće na četiri, a neispravna na sedam javnih česmi u Banjaluci

Banjaluka

U narednim danima biće postavljene table sa upozorenjem na svim javnim česmama na kojima je utvrđeno da voda nije ispravna za piće.

23. juni 2017, 12:00

Od 14 javnih česmi na području grada koje nisu u sastavu gradskog vodovoda, Odjeljenje za inspekcijske poslove obavilo je tokom ovog mjeseca analizu mikrobiološke ispravnosti vode na 11 česmi. Na tri česme („Ajdarov točak“, „Čivčijin točak“ i „Vodica-Šeher“) nije bilo stalnog toka vode, te nisu uzeti uzorci na analizu.

- Ovo je aktivnost koju nadležne inspekcija za hranu i vodna inspekcija obavljaju svake godine na lokalitetima koji su dostupni građanima, s ciljem da ih blagovremeno upozori na eventualne opasnosti konzumacije zdravstevno neispravne vode – kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman.

Ispitivanje je obavljeno na sljedećim javnim česmama: „Muška voda“ u ul. Vojvode Uroša Drenovića; „Vuksanov točak“ u Karanovcu; “Točkovi – grab“ u ul. Manastira Gomionice; „Mišića vrelo“ u Bukvaleku; „Bukovac“ u Bukovcu, uz put Banja Luka-Bronzani majdan;  javna česma na kupalištu Abacija; „Studenac“ na lijevoj obali Vrbasa, uz ugostiteljski objekat „Studenac“; javna česma na plaži „Zelena“ u blizini dvorane „Obilićevo“; česma „Platonovo vrelo“ kod Venecija mosta; javna česma „Ponir“ na vrhu Ponira i česma „Lovačka voda-Sedra“ uz saobraćajnicu prema naselju Ponir.

Analizom uzetih uzoraka u ovlaštenoj laboratoriji JZU Institut za javno zdravstvo RS, utvrđena je mikrobiološka ispravnost kod četiri uzorka vode sa lokaliteta: „Muška voda“, česma na kupalištu „Abacija“, „Studenac“ i „Zelena“.

Analiza uzorka vode sa sedam česmi je pokazala da voda iz tih česmi ne zadovoljava uslove iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl.glasnik RS br.75/15).

U narednim danima biće postavljene table sa upozorenjem na svim javnim česmama na kojima je utvrđeno da voda nije ispravna za piće.

Istovremeno, apelujemo na pojednice da ne uklanjaju table sa upozorenjima, jer na taj način dovode u opasnost  sve one koji bi,  zbog neobavještenosti, koristili neispravnu  vodu.