<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najmanje 73 mrtvih, desetine povrijeđeno

Pakistan

Serija napada

24. juni 2017, 12:00

Broj mrtvih u seriji napada u Pakistanu koji su se dogodili u petak, porastao je na 73, javlja AP. Samo u sjeverozapadnom gradu Parachinar u dva bombaška napada poginulo je 55 osoba, a još nekoliko je u kritičnom stanju, rekli su zvaničnici.

Pobunjenička grupa Lashkar-e-Jhangvi preuzela je odgovornost za napade na tržnicu u Parachinaru, gradu gdje dominiraju Šiiti. Osim toga, još najmanje 14 osoba je ubijeno u eksploziji automobila bombe u bilizini policijske stanice u gradu Quetta.

Odgovornost za taj napad je preuzela jedna od frakcija Talibana. Istog dana, naoružani napadač je u Karačiju napao policiju u restoranu, ubivši četvoricu, prenijeli su zvaničnici.

Asif Ghafoor, portparol vojske rekao je da su svi napadi povezani sa činjenicom da teroristi imaju utočište u susjednom Afganistanu te najavio jačanje granične kontrole.

Sigurnosne snage su odmah jutros pokrenule raciju u Peshawaru pri čemu su tri Talibana ubijena, a dva policajca ranjena. Policija tvrdi da su militanti pripremali bombe koje bi koristili u planiranim napadima za Bajram. Pakistanski premijer Nawaz Sharif oštro je osudio terorističke atake, prenosi agencija AP.