<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Misteriozni milijarder nudi milione za Titovu kuću u New Yorku

NEW YORK

Za čuvenu Beeckmanu kuću u New Yorku, vilu koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije, stigla je do sada najozbiljnija ponuda, piše Blic.

27. juni 2017, 12:00

Potencijalni kupac nudi 50 milijuna dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog povijesnog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka. 

Izvor "Blica" navodi da je proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto kompliciraniji, jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju dati suglasnost kako bi se uopće krenulo u ozbiljne pregovore. 

 - Ponuda od 50 milijuna dolara je preliminarna. Kada se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore s kupcem, a prodajna cijena na kraju može biti i viša od ponuđene – kazao je sugovornik Blica. 

Prodaja Beeckmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresiralo šest potencijalnih kupaca.  Ponuda od 50 milijuna dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 milijuna eura. 

Ipak, čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudno s obzirom na povijesni značaj i interijer te vile. Njena cjelokupna unutrašnjost - namještaj, zidne slike, zlatni svjetionik i niz drugih pozlaćenih detalja - ulaze u kupoprodajnu cijenu. 

Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Islanda - Robert Livingston Beeckman, po kome i zgrada nosi naziv "Beeckmanova kuća".  U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Ovu kuću Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je 24. siječnja 1947. godine. 

Osim ove vile i penthousea na Manhattanu, države bivše Jugoslavije prodaju još tri nekretnine. Prema saznanjima "Blica", za objekt u Tokiju potrebno je izdvojiti najmanje 10 milijuna eura, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 milijuna eura. Za nekretninu u Bonnu bivše države SFRJ traže najmanje milijun eura.