<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Berlin protiv da Evropska komisija pregovara s Moskvom o novom ruskom plinovodu

BERLIN

Trinaest zemalja Evropske unije u ponedjeljak je izrazilo podršku prijedlogu da Evropska komisija bude ta koji bi s Rusijom pregovarala oko primjedbi na račun novog ruskog plinovodu Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj, dok se Berlin snažno usprotivio.

27. juni 2017, 12:00

Na neslužbenoj raspravi ministara energetike EU-a, njemački partneri u bloku 28-orice izjasnili su se protiv plana da ruski plinovod Sjeverni tok 2 s ruske baltičke obale direktno isporučuje više plina Njemačkoj.

Članice Unije će na jesen direktno glasati o zahtjevu Evropske komisije da joj se odobri mandat da s Rusijom pregovora u ime cijele Unije, no Njemačka kao glavni korisnik na to gleda kao na isključivo komercijalni projekt.

Podršku Komisiji pružaju istočnoevropske, baltičke i nordijske zemlje te Italija. Unutar EU-a je vidljiva podjela oko pitanja poslovne saradnje s Rusijom, zemljom koja pokriva trećinu potreba Unije za plinom usprkos sankcijama protiv Moskve zbog vojne intervencije u Ukrajini, prenosi Hina.