<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučka Gitarijada 2017: Autorske pjesme su jedini put ka ostvarivanju prave muzičke karijere

MUZIKA

U sklopu “Banjalučkih dana muzike i piva” na tvrđavi Kastel će se u nedjelju, 2. jula, održati “Banjalučka Gitarijada 2017.”

30. juni 2017, 12:00

“Banjalučka Gitarijada” je nastavak tradicije nekadašnje gitarijade sa koje su ponikle sve najbolje banjalučke grupe osamdesetih godina, a manifestaciju je prošle godine ponovno pokrenuo muzički promoter Zoran Zoka Đurić, koji je muzičku karijeru započeo kao frontmen grupe “Viktorija”.

 Zoka Đurić - fotografija sa Banjalučke Gitarijade iz 1986. god

Svrha ovog muzičkog događaja jeste afirmacija banjalučkih rok bendova. U razgovoru za Buka magazin Zoka se prisjetio banjalučke gitarijade iz 1986. godine na kojoj je sa svojim bendom osvojio prvo mjesto.

“Ta pobjeda je usmjerila čitav moj život u stvaralačkom i poslovnom smislu, u svijetu muzike. Tada ni slutio nisam da će mi život pružiti priliku da tačno 30 godina poslije organizujem Banjalučku gitarijadu”, kaže Zoka.

Nagrada na ovom takmičenju njegov bend je direktno plasirala na Zaječarsku gitarijadu, na kojoj je osvojio drugo mjesto.

“Drugo mjesto na toj prestižnoj i najstarijoj evropskoj rok manifestaciji, koja je prošle godine godine proslavila 50 godina postojanja, potpuno je promijenila smijer moga života. Zahvaljujući poletu i krilima koje sam dobio uspješnim predstavljanjem na ovim gitarijadama i prilikama koje su mi pružile cijeli moj život je, na sreću, vezan za muziku”, rekao je organizator gitarijade.


Foto: Prošlogodišnja gitarijada


Ove godine na "Banjalučku Gitarijadu 2017." prijavilo se četrdesetak bendova, a na finalnoj večeri nastupiće osam autorskih bendova: Bez rikverca, Crna Katarza, Pajperov smijeh, Genetski poremećaj, Spidfrik, Subversion, Multicultus i Voodoo Mojo.

"Banjalučka muzička scena ima izuzetan potencijal, s mnogo kvalitetnih autora i kvalitetnih muzičara. Ono što treba toj sceni jeste više prostora i više podrške u medijima kao i pravilno kanalisanje tog potencijala", istakao je Zoka i dodao da je za uspjeh jednog benda osnovno imati kvalitetnu pjesmu, a osim toga i veliku upornost, želju i malo sreće.

Po njegovom mišljenju osnovna razlika između bendova osamdesetih i ovih danas jeste u temama kojim se mladi autori bave.

"Osamdesete su generalno u svijetu bile najsretnije godine tako da se uglavnom pjevalo o ljubavi, dok danas mladi autori uglavnom izražavaju svoj bunt i nezadovoljstvo sistemom u kojem žive, koji je pun nepravde, nepotizma i generalno ne pruža perspektivu mladim ljudima", tvrdi Zoka.


Foto: Prošlogodišnja gitarijada

On je podsjedtio da će gosti “Banjalučke Gitarijade 2017.’ biti prošlogodišnji pobjednici “Logic System Disorder”, a revijalni dio programa upotpuniće Dražen Žerić Žera i njegova legendarna “Crvena jabuka”.

“Siguran sam da će i ovogodišnja Banjalučka Gitarijada, zahvaljujući odličnim bendovima koji su se prijavili, učvrstiti poziciju Banjaluke kao moćnog muzičkog centra regiona”, rekao je na kraju organizator manifestacije i poručio muzičarima da stvaraju autorske pjesme, jer su one jedini put ka uspjehu u muzici i ostvarivanju prave muzičke karijere.