Robne rezerve u kolapsu: RS ostala bez cvonjka, traži se hitna istraga

Rupa bez dna

Robne rezerve u kolapsu: RS ostala bez cvonjka, traži se hitna istraga

Piše: M.Matić/E.Padalović

Nakon više godina nesavjesnog poslovanja i svjesnog uništavanja Javno preduzeće “Robne rezerve Republike Srpske" odlazi u stečaj 12. jula. Na sve to Glavna služba za reviziju javnog sektora dala je negativno mišljenje na finansijski izvještaj ovog preduzeća, a stručnjaci i ekonomisti sumnjaju da su razmjere kriminala ogromne i traže hitnu istragu.

 O svemu ovome progovorio je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković koji je rekao je da aktuelna Vlada, kada je stupila na dužnost, zatekla jako loše stanje u "Robnim rezervama RS", nad kojim se mora 12. jula otvoriti stečajni postupak.

 

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o revizorskom izvještaju o "Robnim rezervama" za 2015. godinu rekao da je Vlada zadužila "Robne rezerve" da putem pravnih zastupnika ulože žalbu na rješenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u vezi sa prinudnom naplatom indirektnih poreza, odnosno pljenidbom imovine u visini 7,5 miliona KM. 

 

Gluhaković je naglasio da UIO nije uvažila ništa od prigovora i primjedbi koje su uložile "Robne rezerve". 

 

"Došlo je do blokade računa ovog javnog preduzeća zbog iznosa od 9,5 miliona KM. Čim do toga dođe, u roku od dva mjeseca se, prema zakonu, automatski mora pokrenuti stečajni postupak, što je prema zaključku Vlade Srpske direktor preduzeća i uradio", naveo je Gluhaković. 

 

On je rekao da je "maltene preko noći vršena jagma imovine `Robnih rezervi` od strane UIO", dodajući da su posebno na meti bile atraktivne lokacije ovog preduzeća kako bi UIO što prije naplatila svoja potraživanja. 

 

Gluhaković je rekao da je menadžment "Robnih rezervi" podnio krivične prijave protiv svih onih gdje se navode nedostaci prema revizorskom izvještaju, kao što je to "Farmalend" i slično. 

 

On je, predstavljajući izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja tog subjekta za 2015. godinu, naveo da je, zbog nepravilnog priznavanja potraživanja i njihovih efekata na rashode, gubitak do visine kapitala manje iskazan za iznos od 3,8 miliona KM, a gubitak iznad kapitala za iznos od 13,6 miliona KM.

 

U izvještaju se navodi da nije izvršena procjena i ispravka potraživanja od preduzeća “Farmland” u iznosu od 1,5 miliona KM.

 

Sa druge strane, revizija je konstatovala da popis “Robnih rezervi” nije u potpunosti obavljen sa pravilnikom o popisu i usklađivanjem knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza, kao i da to preduzeće nije primjenjivalo usvojene računovodstvene standarde.

 

Potraživanja od Ministarstva finansija Srpske po osnovu isporučene robe u pružanju pomoći stanovništvu ugroženom u poplavama više su iskazana za iznos od 965.422 KM, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

 

Na sve to reagovao je i šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković, koji je apelovao na nadležne institucije RS da se istraže svi navodi u vezi sa revizorskim izvještajem za "Robne rezerve Srpske" za 2015. godinu.

 

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske podsjetio da je zakonska obaveza da se negativni revizorski izvještaji dostavljaju nadležnom tužilaštvu. 

 

Višković je naglasio da građani RS moraju imati cjelovitu informaciju o tome. 

 

"Srpska mora imati robne rezerve koje neće služiti pojedincima za spekulacije i bogaćenje, te  Vlada Srpske mora u što kraćem vremenu da iznađe način da robne rezerve profunkcionišu i da budu u funkciji onako kako je to u cijelom svijetu. Siguran sam da kad se počne istraživati šta se radilo u 'Robnim rezervama' da će se naći mnogo više nego što je napisano u revizorskom izvještaju. Svi koji se pronađu u tom lancu treba da budu procesuirani", ocijenio je Višković. 

 

On je rekao da ne želi nikog da brani, niti optužuje, već kao narodni poslanik ima obavezu da pozove institucije da se to pitanje razriješi. 

 

"Nikad se ne zna kada će robne rezerve zatrebati, i prioritet treba da bude da se one uspostave", naglasio je Višković.

 

Poslanik Kluba SDS-SRS RS Milanko Mihajilica izjavio je da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo najodgovorniji za stanje u preduzeću "Robne rezerve Srpske".

 

"Epilog priče o tom preduzeću je stečajni postupak, čime se nastoji izbjeći odgovornost za sve što se u tom preduzeću dešavalo. Zato tražim da se promptno provede istraga u 'Robnim rezervama'", rekao je Mihajilica. 

 

 Člаn Оdbоrа zа finаnsiје SDS-а Slаvišа Rаkоvić navodi da se o zatečenom stanju u Robnim rezervama uopšte i ne može govoriti, jer tamo nema ničega, osim crna rupaa. Oni koji su upravljali "Robnim rezervama" ostavili su samo dugove za sobom, a najveći problem je što do sad struka nije dobila priliku da bilo šta kaže o ovom slučaju.

 

"'Robne rezerve' su služile svakome za svašta, samo nisu služile svojoj namjeni. U 'Robnim rezervama' su izveli najbolje iluzionističke trikove nestajanja, od pšenice, konzervi do živih krava i teladi, tako da bi im David Koperfild pozavidio na umijeću.

Nema boljeg primjera otuđenja javnih sredstava, nema ni očiglednijeg, a za odgovornost ne treba ni da pitamo, jer nam je premijerka objasnila da se ljudi eto nisu snašli. Režimska farsa će se nastaviti u nekom novom obliku, a uspješnost u pustošenju javnog dobra je dobila još jedno od mnogih obilježja - spomenika", zaključio je Raković za BUKU.

 
Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Pa dobro je vise i vase propagande. U rs situacija da ne moze bolja biti. U Srebrenici festivali i vatromet a narod ode po Evropi na odmore dok im merdze i pasati cekaju u hladovini sjenki njihovih trospratnih kuca.
Objavljeno:
Sledeca za stecaj neka se spremi Republika Srpska.Dodik uzalud obrigava oko Vucica i Putina,nema para.Putin vise neda,a Vucic nema i kod njih je isto sra...Mozda bi se sad rado ustekao u "europske tokove"ali dupetom je tamo vrata zatvorio.Narod je zeznuta kategorija,trpi,trpi,a kad ogladni onda se desi Venecuela.Banjalucki oligarsi vec prebacuju pare na zapad.Stizu cak iz Mrkonjic grada kupiti firme po Sloveniji.Kapitalci sklanjaju kapital.Kralo se imalo se,sad nema vise-gotovo je.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.