<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mogerini: Srebrenica jedan od najdubljih ožiljaka na evropskoj koži

Izjava

U Briselu je održan sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU). Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini svoje obraćanje medijima počela je govorom o Srebrenici uoči sutrašnje godišnjice genocida.

10. juli 2017, 12:00

"Sutra BiH obilježava jednu od najvećih tragedija, godišnjicu genocida u Srebrenici. Naše misli će biti sa vama, sa porodicama žrtava. Podržavam vaš rad na pomirenju i opredijeljeni smo da unapređujemo evropsku perspektivu BiH", navela je Mogherini.

Na upit novinara kako komentariše činjenicu da će u isto vrijeme kada se bude obilježavala godišnjica genocida i ukop žrtava u Banjaluci biti održan skup podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću, predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku je kazala da na Srebrenicu gleda na poseban način.

"Dio sam generacije koja gleda na Srebrenicu kao jedan od najdubljih ožiljaka na evropskoj koži. Osjećam moralnu odgovornost i političku obavezu da nalazimo puteve pomirenja. Mislim da je to najsnažnije podsjećanje za sve nas zašto smo svi angažovani na evropskoj perspektivi BiH i regiona. Samo kroz pomirenje možemo da idemo i dalje i ostavimo iza nas konflikte".

O podršci vlasti Republike Srpske skupu u Banjaluci.

"Sinoć sam srela gospodina Dodika. Ono što sam čula je upravo odlučnost da se bude konstruktivan i nadam se da će njegova djela biti na nivou onog što je rekao", navela je Mogherini.