Komemoracija u Potočarima: Sve izjave zvaničnika

Srebrenica

Komemoracija u Potočarima: Sve izjave zvaničnika

Piše: Buka

Povodom današnjeg obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukopa žrtava iz jula 1995. godine, izjave su dali brojni domaći i strani zvaničnici

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, obraćajući se na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, kazao da su na ovom mjestu i na ovaj dan primjerene samo šutnja i molitva, ali vrijeme u kojem živimo od nas zahtjeva da govorimo, da ponovo podignemo glas i odgovorimo onima koji još nisu razumjeli ili ne žele da razumiju zastrašujuću poruku genocida koji je počinjen u Srebrenici.

- Šta se ovdje desilo u ljeto 1995. godine dobro je poznato. Odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića nakon višegodišnje opsade slomili su otpor iscrpljenih branilaca i pogubili hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, želeći da na ovom prostoru potpuno zatru postojanje jednog naroda - kazao je Izetbegović.

Šta su i kome su skrivili ovdje mučki pobijeni muškarci, dječaci, starci, ljudi koji su branili svoje porodice i gole živote, svi do jednog, ostat će, kaže Izetbegović, tajna zauvijek skrivena u tamnim ponorima duša zlikovaca koji su to počinili.   

Istakao je da sva krivica petnaestogodišnjeg Damira Suljića i sedamdesetdvogodišnjeg Alije Salihovića, čije će kosti danas biti sahranjene u Potočarima, jeste ta što su bili muslimani, Bošnjaci i što su rođeni u Srebrenici.    

- Đemila Mahmutović je pored ove, imala i krivicu odanosti prema braći i muškoj rodbini uz koje je ostala, ne želeći ih napustiti ni pred smrću koja je izvjesno dolazila - kazao je Izetbegović.

Naglašava da su i Ujedinjene nacije ostale "nijeme i pasivne“, navodeći da su danima dobivali precizne podatke o pokoljima koji traju, imali satelitske snimke rastućih masovnih grobnica, "ali su zaštićenu zonu UN-a kukavički prepustili totalnom pokolju koji će biti upamćen kao najsramniji trenutak UN-a i jedan od najmračnijih trenutaka ljudske civilizacije“.

- Savjest zločinaca se nikada nije probudila. Oni i danas, kao i svih 22 godine koje su protekle, nastavljaju da skrivaju i negiraju zločin koji su ovdje počinili. Savjest civiliziranog svijeta nakon prvog šoka ipak se aktivirala – ocijenio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, međunarodni i domaći sudovi suočili su se s užasima brutalnih likvidacija, masovnih grobnica, ali i sa "izopačenošću ideologije koja je to sve naredila“.

- Nazvali su to i presudili jedinim mogućim imenom, genocidom. Jezivo iskustvo Srebrenice je pred sve nas koji smo mu svjedočili postavilo teška ispušenja i teška pitanja i ponekad nam izgleda kao da odgovora na ta pitanja i iskušenja nema. Ali odgovora mora biti, odgovori se nalaze u budućnosti ispunjenoj životom i mirom - naglasio je Izetbegović.

Ali, navodi on, put do takve budućnosti vodi preko pomirenja koje je potrebno svima, "i nama i generacijama koje dolaze" te da je ono potrebno kako se nikad više u BiH nijedna majka ne bi morala uputiti i tražiti kosti svoje djece po masovnim grobnicama.

- Ali jedno mora svima biti jasno, pomirenja i bolje budućnosti u BiH ne može biti bez pravde i istine. Jer istina je jedini oslonac pred teškim iskušenjima s kojima se suočavamo svaki put kad se izgovori riječ Srebrenica - istakao je Izetbegović.

Dodao je da ćemo samo ojačanom istinom biti u stanju da se odupremo tim iskušenjima.

- Temelji pomirenja moraju se graditi na pravdi i na istini. Na lažima, negiranju genocida, relativiziranju, provokacijama koje smo svjedočili uoči ove godišnjice nikakvo pomirenje nije moguće. Pomirenja i bolje budućnosti neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici - poručio je Izetbegović.

Zato danas, dodao je, "sa ovog za nas svetog mjesta još jednom upućujemo poziv srpskom narodu i njegovim političkim, vjerskim i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu poricati genocid koji je ovdje počinjen, da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas".

Nikada nećemo dozovoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko, Zvornik i sva druga mjesta užasnih zločina nad nevinim bosanskim ljudima budu išta drugo doli BiH. Od međunarodne zajednice istina zahtijeva da užasne lekcije iz ljeta 1995. godine budu naučene kako bi se spriječile buduće Srebrenice. Promatrajući sa zebnjom sve ono što se u današnjem svijetu događa plašim se da ta lekcija, nažalost, nije do kraja naučena - istaknuo je Izetbegović.

Potcrtao je da je Bošnjacima Srebrenica "najdublja rana“ i oni je nikada neće zaboraviti.

- Od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati - zaključio je Izetbegović.            

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je danas  povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici da se ti mračni dani nikada ne smiju zaboraviti, te pozvao na pomirenje i izgradnju bolje budućnosti za sve građane.  

- Danas odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici, gdje se nešto više od prije dvije decenije u samom srcu Evrope, pred našim očima desila tragedija zbog koje danas uime Srebrenice priziva slike porodica koje su prisilno odvajane, muškaraca i dječaka, od kojih su najmlađi imali 15 godina, a koji su sistematski ubijani, dok su žene i djeca ostajali u strahu - kazao je Wigemark, obraćajući se sudionicima komemorativnog skupa.

Naglasio je da su misli sudionika komemoracije danas s preživjelim žrtvama i porodicama i prijateljima šehida.

Istakao je da se nikada ne smiju zaboraviti ti mračni dani otprije 22 godine, navodeći da živimo u svijetu u kojem su istina i činjenice predmet manipulacije, te u svijetu gdje se vladavina prava o poštivanju osnovnih ljudskih prava zanemaruju za račun uskih nacionalističkih interesa i kratkoročnih političkih dobitaka.

- Zajednička obaveza je svih nas kao Evropljana i dužnost je cijele međunarodne zajednice, koja je danas ovdje okupljena, da  pamtimo šta se desilo ovdje, na ovom mjestu - poručio je ambasador Wigemark.

Podsjetio je da je EU uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikada više ne ponove masovna ubistva i genocid.

- Unatoč tome,  prije 22 godine nismo uspjeli, i svi smo zato odgovorni da se to nikada ne ponovi u budućnosti - naglasio je Wigemark, navodeći da je važno da pamtimo kako se genocid nikada ne bi ponovio ovdje, ili drugdje, te da je potrebno da i buduće generacije uče o onome što se dešavalo.

Istovremeno, izrazio je nadu da će Srebrenica krenuti putem razvoja kao općina i zajednica koja radi za sve svoje građane, vodeća u smislu tolerancije, prihvatanja i mirnog suživota.

- Takva budućnost zahtijeva kontinuirani dijalog, hrabrost i odlučnost... EU je tu da vam na tom putu pomogne - poručio je ambasador Wigemark, pozivajući na neophodno pomirenje.

Stojeći danas u Potočarima, mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz više od šest i po hiljada već identifikovanih i ukopanih - istakao je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Potočarima.

Dodao je da naša pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti i čuvanje sjećanja na svakog od njih pojedinačno jer su zaborav i ravnodušnost najveći neprijatelji za nadu i budućnost u vremenu dok tražimo pravdu.

-  Govoreći o tragično stradalim žrtvama ne možemo a da ne govorimo o preživjelima. Briga za porodice žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti ostaje trajna obaveza svih nas – naveo je Moore.

Naglasio je da žele, koliko je god moguće, pomoći Srebrenici da zaliječi svoje rane, da se podigne iz pepela, da umije svoje lice i zasja ljepotom koja ju je krasila prije nego li je zadesila njena tragična sudbina. U saradnji s različim institucijama i svim građanima, kako je dodao Moore, ulažu napore na unapređenju kvalitetenog obrazovanja bez diskriminacije i segregacije i na zaštiti ljudskih i socijalnih prava.

- Najoštrije osuđujmo negiranje i realtiviziranje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca. Odgovorni  za najužasnije zločine protiv čovjeka i humanosti zaslužuju naš najdublji prezir i najoštriju osudu. Uvijek ističući da nikada nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve i njihove porodice, nastavit ćemo pružati značajnu podršku pravosudnim institucijama u procesuiranju ratnih zločina - dodao je Moore.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Čedomir Jovanović, koji danas prisustvuje komemorativnom skupu povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je da nije moguće izbjeći odgovornost za genocid u Srebrenici, insistirajući na suočavanju s prošlošću.

Istaknuo je da oni koji vode politiku na način izbjegavanja odgovornosti u tom neće uspjeti, „jer nema tog suda koji svojom presudom o genocidu u Srebrenici može skinuti teret i odgovornosti i obaveze mog naroda da se suoči s onim što se ovdje desilo 1995. godine“.

- Generacije su odrasle, s jedne strane, uz osjećaj velike nepravde i nepoštovanja. Tu mislim na Bošnjake, a s druge strane kao taoci zablude za koju su odgovorni oni koji su vodili naš narod, zablude da, zapravo, nema razlike između onoga što se desilo u Srebrenici i bilo kog drugog zločina i pokušaja da se uspostavi jedan vještački znak jednakosti između stradanja - kazao je Jovanović za BHT.  

Naravno, kako je kazao, svaka žrtva je prevelika i preteška, „ali sve dok mi ne budemo sposobni da ovdje dođemo i zamolimo za oprost, iskažemo poštovanje i sram pred onim što je urađeno u naše ime, mi nećemo biti drugi narod, a ovakvi kakvi smo ne možemo da postojimo“...

Uz ocjenu da promjene u tom kontekstu idu sporo, Jovanović se odlučno usprotivio relativiziranju 1995.

- Ne može se na takav način opstati. To nas davi i sputava i to je tako jasno da čak i oni koji su najveći protivnici onoga što  radim polako mijenjaju svoj stav - poručio je Jovanović, te pozvao na zauzimanje jasnog stava i stvaranja drugog puta za našu djecu.

Istovremeno, ocijenio je kako je u kontekstu jačanja regionalne saradnje, a posebno odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, neophodno imati jasan stav o tome što se desilo 90-ih godina prošlog vijeka.

- Bez toga je to nemoguće. Mi moramo na to staviti tačku, ali nije tačka guranje pod tepih, ili naša verzija događaja. Ne mislim da iko normalan veruje da su u tom ratu Srbi prošli bez žrtava. Stradao je i moj narod, stradao je i u ratovima prije tog 90-ih godina , ali upravo zbog svega toga mi koji smo nestajali u logorima od Nemačke do Jasenovca, u rupama po Hercegovini, pa mi smo dužni da one među nama koji su gotovo 8.400 ljudi zverski ubili prije 22 godine, prvo mi da ih osudimo javnim stavom o tome što su oni uradili, a onda da zajedno s Bošnjacima i čitavim regionom gradimo drugačiji život, zasnovan na jasnom stavu o 90-im godinama - kazao je, između ostalog, Jovanović.              

Dopremijer Republike Turske Numan Kurtulmus poručio je na komemoraciji povodom 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ da se trebaju osvijetliti svi detalji ove tragedije i da nova mlada BiH neće izgraditi svoju budućnost na temelju mržnje.

- Turska vidi BiH kao da je dio nas. Znajte ako se vama nešto desi da i naš narod s vama pati. Vi ste u našim mislim i molitvama – izjavio je Kurtulmus izražavajući najiskrenije saučešće šehidskim porodicama.

Naglasio je svi oni koji su počinili zločine na području Srebrenice moraju odgovarati pred sudovima.

- Ujedinjene nacije ne mogu biti samo jedna organizacija koja bilježi ono što se dešava. Mi ćemo također dati doprinos da se genocid ne zaboravi. Ne dozvolimo da se ikada zaboravi, ali da se od svega ovoga stvori jedan snažan sistem koji neće dozvoljavati odgovornima da ne polažu nikakvu odgovornost – rekao je Kurtulmus.   

Smatra da je Bosna i Hercegovina i nakon velikog broja šehida koji su stradali u genocidu napredna i snažna država.

"Srebrenica nije samo tamna crna mrlja UN-a nego i cijelog čovječanstva i njegove historije. Mi ovu mrlju moramo saprati. A kako ćemo je saprati, tako što ćemo sve odgovorne dovesti da odgovaraju pred sudovima. To znači da ćemo podržati sve što se radi s tim ciljem", rekao je Numan Kurtulmuš dopremijer Republike Turske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, na svom Twitter profilu napisao da je za pomirenje potrebno priznati genocid i kazniti planere i počinioce.

"Žrtve imaju pravo na istinu i pravdu, kao što kaže norveški filozof Arne Johan Vetlesen: 'Oprost nije obaveza žrtve, niti je pravo počinioca'", napisao je Zvizdić na Twitteru.

 
Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Divos ovaj mislim ( Dijana ) nisam te prepoznao sorry.
Objavljeno:
Morate se vi na svakom tekstu javiti i poniziti žrtve, u protivnom dobijate po ušima od šefa iz Beograda! Gdje su imena tih "poklanih" trudnica?????? Kakva okupacija RS-a? To vi oslobađali nekakvu RS u ratu? Ti ne možeš otići do prodavnice u genocidnom entitetu, da ne hodaš po kostima nesrba koje ste kao kerovi raznosili i sakrivali. Fuuuuuj!!!
Objavljeno:
Dijana, popij lek jebem li ga...i ima ova akcija "nikad nije kasno" te se školuj jebem li ga još jednom...
Objavljeno:
Cuj "Okupacije i opsade RSa"? Taman sto covjek pomisli da su Srbi dosegli granicu ludila, pojavi se neko poput Dijane da te uvjeri kako srpskom ludilu nema kraja.
Objavljeno:
Neka je vijecni pokoj i mir strijeljanim zarobljenicima,ali u drustvu u kom se strijeljanje ratnih zarobljenika od kojih su neki cinili najstrasnije zlocine u podrinju veci zlocin od smrti bolesnika,teudnica i tek rodjenih beba u vrijeme okupacije i opsade RSa,a sto se slabo piminje i u medijima RSa a radi pomirenja a u Federaciji se uopste ne pominje nema pomirenja i normalne drzave.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.