POSTOJI I OVO U BiH: Teško je pronaći nezaposlenog radnika u ovoj opštini, ovdje svi rade

Kotor Varoš

POSTOJI I OVO U BiH: Teško je pronaći nezaposlenog radnika u ovoj opštini, ovdje svi rade

Piše: Elvir Padalović

Zvuči kao naučna fantastika ali nije...

Opština Kotor Varoš jedna je od rijetkih opština koja se može pohvaliti izuzetno dobrim ekonomskim pokazateljima i jedna od malo opština u RS i BiH u kojoj broj radnika premašuje broj nezaposlenih lica.

Autobusi puni radnika stižu svakog jutra iz okolnih mjesta i pune tamošnje fabrike. radi se punom parom. Radnici dolaze iz Čelinca, Kneževa, čak i iz Banjaluke.

Problem je pronaći radnika, i nezaposleno lice u ovoj opštini. Kotor Varoš je jedna od rijetkih primjera gdje je broj zaposlenih lica veći od broja nezaposlenih i koja je dostigla prijeratni nivo zaposlenosti.

Nedavno je ova opština dobila sertifikat o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je, prilikom dodjele sertifikata izjavio kako ovo predstavlja izazov ali i potrebu da opština izvrši svojevrsnu inventuru vlastitih potencijala i sposobnosti da privuče strane investitore i naravno da ohrabri domaće privrednike.

„Privreda Kotor Varoša je tradicionalno usmjerena ka obućarskoj i mašinskoj industriji i u te dvije oblasti imamo respektabilna privredna društva koja zaslužuju ne samo pažnju opštinske uprave već i šire društvene zajednice“, rekao je Sakan.

On je naglasio kako su kotorvaroški privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitenim poslovnim ambijentom.

Ranije je načelnik istaknuo kako je otvaranje novih radnih mjesta u ovoj opštini započelo prije 15 godina kad aje otvorena i prva fabrika obuće- tad aje opština investitorima izašla u susret, pnudivši im zemljišta povoljno,.

Jedina mana su - niske plate, pogotovo u obućarskoj industriji-međutim uvijek s enaglašava kako je bitno da svko onaj koji želi raditi ovdje se može zaposliti.

Kako se navodi u zvaničnoj prezentaciji Kotor Varoša prednosti investiranja u nju se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, blizu je Banjaluke (35 km), imaju dostupnu radnu snagu u oblasti kožarsko prerađivačke, tekstilne, drvoprerađivačke i mašinske industrije.

"Za investitore se nudi konkretna ponuda zemljišta i gotovih objekata sa dostupnom infrasktrukturom" navodi se.

Budžet opštine Kotor Varoš je nešto ispod 6,5 miliona konvertibilnih maraka ali i sa tim skromnim sredstvima rade mnogo na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta a sve u cilju povećanja broja zaposlenih stanovnika i stvaranju boljeg života za sve koji žive u toj opštini.

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.