Republiku Srpsku napustilo 260 000 ljudi

Alarmantno

Republiku Srpsku napustilo 260 000 ljudi

Piše: FENA

Republiku Srpsku je u poslijeratnom periodu napustilo između 200. 000 i 260. 000 stanovnika, a ovo područje je ostalo bez reproduktivno i radno najsposobnijeg stanovništva.


Predsjednici sindikata obrazovanja RS upozorili su danas na katastrofalnu demografsku sliku RS, kao i da bi zbog smanjenog broja đaka koji pohađaju nastavu u tom bh. entitetu jedan broj nastavnika mogao ostati bez posla.

Na osnovu administrativnih kriterija Ministarstva prosvjete RS-a, 89 područnih i osnovnih škola više ne ispunjava uslove za taj status i moglo bi doći do njihovog gašenja, jer nemaju dovoljno upisanih đaka.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Dragan Gnjatić je podsjetio da je Zakonom o osnovnom obrazovanju definirano da je potrebno da osnovna škola ima najmanje upisanih 18 odjeljenja da bi se smatrala funkcionalnom.

U RS postoji određeni broj škola u kojima u ovoj školskoj godini nije upisan nijedan učenik - istakao je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Da se RS iz godine u godinu suočava s negativnim prirodnim priraštajem, upozorio je i demograf Aleksandar Čavić, podsjetivši da je, po podacima iz 2015., taj bh. entitet ostao bez 5.700 stanovnika i da je od 64 lokalne zajednice samo Banja Luka imala pozitivan prirodni priraštaj i to na nivou statističke greške.

naglašeno je kako je Republiku Srpsku u poslijeratnom periodu napustilo između 200. 000 i 260. 000 stanovnika, a ovo područje je ostalo bez reproduktivno i radno najsposobnijeg stanovništva.

-Ako se ovako stanje nastavi sve rubne lokalne zajednice u naredne dvije godine ostat će bez stanovništva - upozorio je Čavić.

Pozvao je na usvajanje pronatalitetne politike.


Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Ne raumijem zasto se u drzavi u kojoj ima toliko viska ljudi (visak su svi oni koji su drustvu bespotrebni, pa im se nikako ne moze naci neka korisna uloga u toj drzavi tj. zaposlenje) - zasto se u takvoj drzavi odlazak tog bespotrebnog viska smatra tragedijom.
Objavljeno:
Dodike kako sad nastaviti posudjivati od MMF:a kad nema ko da radi niti ko da j... niti ko da radja? Da primis ove "izbjeglice" iz Azije i Bliskog istoka i polako pretvoris u drevni narod? Ili kakav je plan jadan? A da ja zaboravi oni nece po kontejnerima smece da jedu. Kakva su ovo cudna vremena....
Objavljeno:
U što su nam rekli novost
Objavljeno:
Kod nas u Prijedoru ima koliko hoćeš neudatih i neoženjenih prosvjetnih radnika. Neka se udaju i žene, i nek rađaju djecu pa će i imati posla u budućnosti. U protivnom nemaju kome kukati sutra kad budu tehnološki višak.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.