<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Srbiji su ga odbili, u Rusiji ga čekaju kao spasitelja: On je tvorac makedonskog sportskog čuda

Rukomet

GODINA 2017. je godina makedonskog klupskog sporta. Rukometašice Vardara europske su doprvakinje, a rukometaši su u Kölnu ispisali rukometnu povijest. Makedonci su u Njemačku došli kao apsolutni autsajderi.

20. juli 2017, 12:00

Gotovo svi rukometni stručnjaci očekivali su spektakularno finale između Dream Teama iz Pariza i najtrofejnijeg kluba u povijesti rukometa Barcelone, no sjajna momčad iz Skoplja postigla je senzaciju i najprije u polufinalu, u dramatičnoj završnici golom Luke Cindrića srušila Katalonce, da bi u finalu Ivan Čupić golom u zadnjoj sekundi porazio PSG s braćom Karabatić, Hansenom, Omeyerom...

Treće sportsko čudo napravili su jučer nogometaši Vardara koji su u 2. pretkolu ovosezonske Lige prvaka izbacili favorizirani švedski Malmö. U prvoj utakmici bilo je 1:1, a u drugoj je Malmö nakon prvih 45 minuta vodio 1:0 zahvaljujući golu Rosenborga iz jedanaesterca. No u drugom poluvremenu Vardar je šokirao Šveđane velikim preokretom. 

 Rukometašice, rukometaši, sad i nogometaši

Rezultat je poravnao Grncarov u 56. minuti, a u 61. je Barseghyan pospremio u mrežu promašeni jedanaesterac Felipea i izazvao pravu ludnicu na tribinama. Za konačnih 3:1 i za neviđeno slavlje makedonskog prvaka zabio je Nikolov u sudačkoj nadoknadi.

U rukometu, Vardar je već dugo blizu europskog vrha i samo se čekao iskorak koji se dogodio ove sezone. S druge strane, u nogometu, u kojem su potrebna znatno veća ulaganja nego u rukometu, slavni skopski klub polako, ali sigurno, sve se ozbiljnije nameće kao momčad protiv koje nikome neće biti lako.

Vardar je u posljednjim četirima nastupima u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispadao već na prvoj prepreci, no u tri navrata bio je jako blizu rušenja puno jačih klubova.

U sezoni 2012/13. BATE Borisov izbacio ih je ukupnim rezultatom 3:2, prije dvije godine APOEL je bio bolji na račun gola u gostima, a svi se sjećamo Dinamove muke prošle sezone, kad su Modri prošli u treće pretkolo Lige prvaka samo zahvaljujući labuđem pjevu Marka Pjace koji je upravo protiv Makedonaca odigrao zadnje minute za Dinamo, prije nego što je otišao u Juventus. 

S ukupno deset prvenstava i pet osvojenih Kupova Vardar je najuspješniji makedonski klub, a taj status uživao je naravno i za vrijeme bivše države, u kojoj je bio 11. klub na ljestvici svih vremena Jugo lige. Bio je Vardar i prvak Jugoslavije u kontroverznoj po namještanjima sezoni 1986/87., ali je kasnije Sud udruženog rada Srbije dodijelio tu, kao i čuvenu ''Šajberovu'' titulu – Partizanu.

Od makedonske samostalnosti, Vardar je imao periode rezultatskih lutanja, pa tako za naslov nisu znali od 1995. do 2002. godine, kad su tamošnjim nogometom vladali Sileks i Sloga Jugomagnat te čak devet godina, od 2003. do 2012., kada su titule osvajali Pobeda Prilep, Rabotnički, Makedonija, Renova i Škendija.

Ključna osoba renesanse makedonskog sporta je Sergej Samsonenko

Međutim, posljednjih godina sportski simbol Makedonije dominira tamošnjim sportom, a ključna osoba renesanse Vardara ruski je poduzetnik Sergej Samsonenko koji je najprije preuzeo muški i ženski rukometni klub, a od siječnja 2014. u vlasništvu ima i nogometni.

Vlasnik lanca sportskih kladionica "BetCity" postao je gazda nogometnog Vardara u siječnju 2014., na javnom nadmetanju za svega 81 tisuću eura. Klauzulom u ugovoru obvezao se da će u klub godišnje ulagati minimalno 1,5 milijuna eura, što otada i čini, a njegova ulaganja itekako se isplate. Kako u rukometu, tako i u nogometu.

Iz Srbije ga potjerali, u Makedoniji je napravio čuda

 No malo je nedostajalo da Samsonenko nikad ne završi u Makedoniji. Nije prevelika tajna da je bogati Rus, prije nego što je završio u Skoplju, želio investirati u srpski rukomet. Samsonenko je oko bacio na ženski klub Vrnjačke Banje, ali je od tamo u ekspresnom roku bio potjeran tako da je ruski novac završio nešto južnije.

 Godine 2013. Samsonenko je postao vlasnik muškog i ženskog rukometnog kluba Vardar i to je bio tek prvi korak k današnjem skopskom sportskom carstvu pod njegovim nadzorom. Nedugo zatim je preuzeo i FK Vardar, a njegovim novcem sagrađena je nova dvorana "Jane Sandanski", u čijem se sklopu nalaze i spa centar, bazeni, bolnica i hotel od četiri zvjezdice. 

 ''Ne znam znate li, ali Vardar uz muški naslov u rukometu ima i žensko finale. Makedonija nije sportska velesila, pa čak ni rukometna, no ovo što su napravili ove sezone plod je višegodišnjeg sustavnog ulaganja. Vardar ima daleko najbolje uvjete od svih rukometnih klubova u Europi. Infrastruktura, dvorane, kompleksi za trening i svi popratni sadržaji… Mi u Hrvatskoj takve stvari možemo samo sanjati. Pa mi nemamo ni rukometni dom. PSG, koliko god bogat bio, igra u dvorani koja je nekad bila skladište, a Vardar igra u hramu rukometa koji je za sve ostale klubove znanstvena fantastika. Nije ovaj uspjeh došao preko noći. Rus novac ulaže već nekoliko godina, postavio je sistem na pravi način i ovo što se dogodilo u Kölnu samo je rezultat pametnog ulaganja'', oduševljen uspjehom Vardara za Index je pričao Lino Červar, odmah nakon što se skopski klub popeo na krov Europe.

''Dok je Metalurg isključivo makedonski projekt, Vardar je europski. Pogledajte im roster, imaju svega dva, tri domaća igrača, sve ostalo su vrhunski stranci. Ljudi ulažu i njihov način rada može nam biti škola. U Hrvatskoj nemamo ni pristojan gradski nogometni stadion, a kamoli nešto više. Valjda nećete reći da je ono na čemu igra Dinamo ozbiljan stadion? Poljud traži ozbiljnu rekonstrukciju, Rujevica je zamišljena kao trening kompleks, a ne kao ozbiljan stadion. Jedino Pula ima korektan stadion, u nešto skromnijim gabaritima, naravno. Ako nam je takvo stanje u nogometu koji je najpopularniji sport, što onda možemo očekivati od rukometa? Tužno je to. Znate li gdje će Real i Manchester United igrati utakmicu Europskog superkupa sad u kolovozu? U Skoplju koji ima daleko najmoderniji stadion na Balkanu. Glavno da se mi s njima sprdamo i da su oni za nas politički nestabilna zemlja'', zaključio je bivši trener Metalurga i bivši makedonski izbornik.

Posrnuli div Samsonenka čeka kao spasitelja

 Da Samsonenko radi odličan posao u Skoplju, shvatili su i u njegovoj domovini. Rusija, nekadašnja rukometna supersila već godinama čeka pravi rezultat na velikoj sceni koji nikako da dođe. Nakon slabog rezultata na SP-u Francuskoj i debakla u kvalifikacijama za EP u Hrvatskoj koje će se igrati u siječnju 2018., u ruskom rukometnom savezu odlučili su se za korjenite promjene pa je tako s izborničke funkcije smijenjen čuveni pivot Dmitri Torgovanov, a na njegovu stolicu sjela je još jedna legenda ruskog rukometa, Eduard Kokšarov. Kokšarov, inače sportski direktor Vardara, vodit će tako posrnuli ruski rukomet, a za koordinatora muških reprezentativnih selekcija izabran je ni manje, ni više nego Sergej Samsonenko.

 Hoće li Vardarov recept uspjeti u zemlji koja je u velikoj rukometnoj krizi što se muškog rukometa tiče, ne znamo, ali vrlo dobro znamo da Samsonenko zna što radi.

 A u to se uvjerio i Nikola Karabatić