<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Provjerili smo zašto je uklonjena klima iz banjalučkog vrtića gdje borave djeca sa poteškoćama u razvoju

Banjaluka

Banjalučanin Darko Vujinović, otac djevojčice sa teškoćama u razvoju, obratio se javnosti putem FB, ogorčen jer su mu rekli da fizioterapeuti u vrtiću Marija Madžar ne mogu raditi sa djecom jer im je iz sale uzeta klima po naređenju Mire Galić, zamjenice direktorice Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

20. juli 2017, 12:00

Banjalučanin Darko Vujinović, otac djevojčice sa teškoćama u razvoju, obratio se javnosti putem FB, ogorčen jer su mu rekli da fizioterapeuti u vrtiću Marija Madžar ne mogu raditi sa djecom jer im je iz sale uzeta klima.

Prenosimo djelove njegovog statusa objavljenog juče na društvenoj mreži Facebook 

Dodjem danas po dijete u vrtic i na moje pitanje GDJE JE KLIMA?,vaspitaci me obavjeste kao roditelja djeteta koje boravi u grupi sa posebnim potrebama vrtica Marija Mazar da dva fizioterapeuta koja rade vjezbe sa djecicom iz grupe,nisu vise u mogucnosti da dalje rade vjezbe sa djecom.Pitam ih koji je razlog a oni mi kazu da im je iz sale uzeta klima i da ne mogu na toj visokoj temperaturi da bilo sta rade..Pitam a ko je odobrio da se djeci klima uzme? Odgovor sam dobio da je naredila uprava tj. direktorica predskolskog Mira Galic. E pa dobro Miro Galic,ova djeca ne moraju raditi vjezbe ali ce te roditeljima dati tih 2000KM mjesecno pa cemo svoju djecu privatno voditi na vjezbe i uredno placati...Tolike pare ste zgrnuli na osnovu ove djecice,ljudi,uopste koji su sa poteskocama u razvoju,pa vam sad i klima smeta. Zahvaljujuci tim istim fizioterapeutima i vaspitacima,moje dijete ima ogroman napredak kako mentalno tako i fizicki (govorim u ime svog djeteta).A ispada da uklanjanjem klime iz sale u kojoj se radi sa djecom sa poteskocama u razvoju,vi i pojedini ne radite u korist te populacije djece...Vas nije briga hoce li ova djecica ikad stati na nogice svoje,vas nije briga hoce li djecica ikad progovoriti i zvati svoju mamu i svoga tatu za sta pojedini roditelji zive...” 

Obratili smo se Centru za Predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i zatražili stav zamjenice direktorice Mire Galić. Ona nam je potvrdila da je klima prije tri dana prebačena iz prostorije za vježbanje u prostoriju gdje boravi puno više djece jer se u toj prostoriji klima pokvarila. 

Klima nije uzeta po mom naređenju, jer mi ni ne funkcionišemo po principu naredbi. Tačno je da je klima premještena, ali u toj prostoriji trenutno vježba samo 3-4 djece, i ta prostorija, odnosno sala, se nalazi na sjeverozapadnoj stranui tako da do 12 sati i nema sunca. Takođe nije ni preporučljivo da djeca vježbaju pod klimom, a postoji, u krajnjem slučaju  i radna soba koja je klimatizovana u kojoj se mogu raditi sve potrebne vježbe. I uprkos svemu što sam rekla, mi smo imali namjeru da kupimo novu klimu, ali jutros nam se javio i donator  dostavio klimu koja je upravo i montirana”, rekla nam je Galićeva.

Saznali smo da je donator klime  Srđan Ćulafić, koji se na ovaj korak odlučio nakon što je vidjeo FB status Darka Vujinovića. Za naš portal kaže da je klimu donirao jer mu je bilo žao djece.