<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Barnier: Druga runda pregovora o Brexitu bez napretka o ključnim nesuglasicama

BARNIER

Druga runda pregovora o Brexitu završila je bez napretka o ključnim nesuglasicama s Velikom Britanijom, kazao je glavni pregovarač Evropske unije, Michel Barnier.

20. juli 2017, 12:00

Barnier je rekao da britanska vlada još uvijek ne uspijeva pružiti dovoljno "saglasnosti" u vezi s prijedlogom britanskog zakona o izlasku iz EU ili budućim pravima građana EU u toj zemlji, izvještava The Independent.

Barnier je naveo da EU neće odustati od svog zahtjeva da Evropski sud pravde bude garant prava građana, što je, čini se, crvena linija za Veliku Britaniju.

Upozoravajući da postoji "suštinsko razilaženje", Barnier je na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da "građani moraju biti u mogućnosti da prepoznaju pravnu sigurnost koja im je potrebna u svakodnevnom životu".

Pregovori ne mogu preći na sljedeći nivo koji se tiče budućnosti trgovine dok Britanija ne pruži "potrebna objašnjenja" o građanima i o prijedlogu zakona, pojasnio je.