<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lista svih neprijatelja Republike Srpske: Ko će na koga,ako neće Soroš na Dodika!

Rušioci Republike Srpske

Najnoviji plan rušenja Republike Srpske iznjedrio bi se vjerovatno iz utrobe same Republike Srpske premda se centrala glavnih napadača nalazi u Crnoj Gori.

26. juli 2017, 12:00

Barem tako tvrde u SNSD-u.  Već mnogo puta oprobani i donekle izlizani scenario rušenja i uništenja RS dolazi iz pera, ni manje ni više, nego samog Džordža Soroša kojeg će ovo rušenje koštati 5 miliona dolara. Njegov tim je, naveo je SNSD u svom saopštenju, već u Republici Srpskoj a djeluju iz centrale, koji se nalazi u Podgorici.

Zato se i dešavaju ovoliki napadi na institucije RS, pa i javni servis RTRS. U tu svrhu je angažovan i Savez za promjene, ali i Ćamil Duraković, te neki sarajevski mediji, portali te isturena BN televizija.  

Tako je napisano u saopštenju vladajuće partije SNSD-a.

Ovakav scenario za najnoviji film iz serijala "Rušioci Republike Srpske" nije prvi. Sudeći prema agilnosti vladajućih, nije vjerovatno ni posljednji.

Svaki put kada neko počne kritikovati institucije Republike Srpske, bilo argumentovano I konkretno ali I bilo da se radi o nekom bezveznom lajanju, obavezno iza toga stoji NEKO. Na taj način spin se prebacuje na onog koji kritikuje i loptica se prebacuje na teren skoro pa nadnaravnog.  Ponovo se u igru uvode izdajnici kao kvalifikacija svakoga koji razmišlja drugačije, i ko se usudi kritikovati moćne institucije Republike Srpske. Danas je to Džordž Soroš sutra može biti bilo ko, pa i vi.


Svi prijašnji rušioci Republike Srpske

Džordž Soroš se u planovima rušenja institucija RS ne spominje prvi put. Ovaj američki multimilijarder, prema natpisima tadašnjeg lista Press iz maja 2016.godine, bio je jedan od glavnih finansijera protesta opozicije koji su se dogodili tog maja. Prema pisanju Pressa, Soroš je platio opozicione lidere u ukupnom iznosu od skoro pola miliona dolara. Sve ovo"potkrepljeno" je "autentičnim dokumentom" gdje su navedene pojedine stavke za finansiranje opozicije u Republici Srpskoj.

Tako je, prema navodima danas ovog nepostojećeg lista , hercegovačka regija dobila 47.400 američkih dolara, sarajevska 97.000, semberska 97.700, dobojska 37.500 i na kraju banjalučka, 214.000 američkih dolara, naravno akteri protesta su navedeni u tom dokumentu sa sve imenima  - Od Dragana Čavića, preko Slavka Vučurevića, Mladena Bosića pa do Obrena Petrovića. Svi oni u džep su strpali američke dolare kako bi se izfinansirali banjalučki protesti koji se se i dogodili u maju 2016. godine. Niti jedan od ovih navoda nikada nije dokazan.

Za prenošenje vijesti o tome kako je Soroš uplatio opozicionim liderima skoro pola miliona dolara a na osnovu tužbe koju je podnio tadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić, nedavno je presuđeno Agenciji SRNA.

"Obavezuje se tužena Novinska agencija Republike Srpske SRNA da tužitelju Mladenu Bosiću na ime naknade nematerijalne štete isplati iznos u visini od pet hiljada KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom počev od 11. aprila ove godine kao dana presuđivanja pa do konačne isplate, a sve u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude", kaže se u presudi Osnovnog suda Brčko distrikta.

Akcije “Proljeće 2016” I “Pomračenje 2016”

Krajem 2015. godine i početkom 2016. godine sručena je prava salva novinskih tekstova o tome ko i kako urušava institucije Republike Srpske i ko stoji iza plana uništenja Republike Srpske.

Tako agencija Sputnjik objavljuje “ekskluzivni” tekst o tajnom planu za rušenje Dodika i kome se kaže kako bi se Predsjednik RS mogao naći na udaru "određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku prije svega u interesu građana Srpske"

Sputnjik je, podrazumijeva se, imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije Republike Srpske, dogovoren sa određenim međunarodnim centrima, na rušenju aktuelne vlasti u RS predvođene Dodikom.

"Plan bi sprovele članice opozicionog takozvanog Saveza za promene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama" navodi se u ovom članku objavljenom 23.11.2015.godine.

Kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je bilo predviđeno, da se postigne nekoliko dana poslije Božića, navela je tada agencija Sputnjik u svom tekstu.

Kada se navodi nisu obistinili, odnosno kada plan nije niti kulminirao niti se dogodio, jasno je, slijedeća vremenska odrednica moralo je biti samo proljeće - jasna aluzija na arapsko proljeće i masovne proteste prije svega u Egiptu, odlična su metafora za drugi dio plana rušenja Republike Srpske kodnih bondovskih  naziva "Proljeće 2016" i "Pomračenje 2016". Tada se nastavlja sa već pomenutim finansiranjem opozicije za proteste 2016. godine.

Učesnici ovakvih "pučeva" protiv aktuelne vlasti su opozicija i pojedini strani centri moći, a prvi koraci uvijek predstavljaju udar na predsjednika, Vladu, Skupštinu, a kasnije i na MUP i RTRS.

U prilog tvrdnji koliko su ovi navodi o Planu za rušenje RS izmišljeni, idu i riječi Ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je tokom razgovora sa predstavnicima Saveza za promjene, tokom decembra 2015. godine, naglasio da policija nema nikakvih saznanja o tome, te da po tom pitanju nisu ništa preduzimali, niti smatraju da treba da preduzimaju bilo kakve radnje, jer tajni plan za rušenje RS ne postoji.

Međutim u SNSD-u nisu odustajali od svojih konstrukcija pa su čak u izjavama za BUKU tvrdili kako ni ministar nije mogao sve da kaže o ovom slučaju, i to iz bezbjednosnih razloga.

„Apsolutno je dokazano, i to u nizu postupaka, da opozicija slijedi instrukcije koje vode ka ugrožavanju predsjednika RS, premijerke i rukovodstva NSRS, a sada i MUP-a i RTRS-a. Zašto je ministar Lukač rekao da plan ne postoji, morate pitati njega, ali on iz nekih bezbjednosnih razloga ne može sve da kaže“, rekao je u decembru za naš portal Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a a dana gradonačelnik Trebinja.

Karganovićevo finansijsko  urušavanje RS

Možda i najozbiljniji napad na "izdajnike RS" događa se krajem februara 2014. godine, kada se na web portalu SNSD-a pojavljuje PDF izdanje publikacije "Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologija prevrata".

Publikaciju potpisuje više autora, a u dijelu knjige pod nazivom KAKO SE PRIPREMA PUČ? Tehnologija "obojenih revolucija" koji je napisao Stefan Karganović, navodi se spisak organizacija iz Republike Srpske koje imaju "zadatak da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka".

U tom tekstu pominju se portali: BUKA, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika, Udruženje veterana RS, kao i brojni nezavisni intelektulaci, a oni se bez ikakvih argumenata optužuju za djelovanje protiv interesa RS.

Ovo je prvi put da se, pored opozicije, za Rušenje Republike Srpske konkretno i jasno navode i predstavnici nevladinog sektora iz RS i BiH te pojedini online mediji iz RS i BiH.

Tužbu protiv autora teksta "KAKO SE PRIPREMA PUČ? Tehnologija "obojenih revolucija" Stefana Karganovića ali i izdavača knjige, grupa nevladinih organizacija podnosi zajedničku tužbu za klevetu. Po ovoj tužbi iz 2014. godine nije zakazano niti jedno ročište.


Kako nam je u telefonskom razgovoru kazala Ivana Korajlić, portparolka Transparency International BiH, potrošeno je dosta novca na prevod dokumenata tužbe protiv Karganovića na holandski jezik, jer se radi o državljaninu Holandije.

Zanimljivo je napomenuti da je pripremno ročite po privatnoj zajedničkoj tužbi koju su protiv Karganovića podnijela lica Svetlana Cenić i Tanja Topić čak tri puta odgođeno , a da je postupak takođe pokrenut još u 2014. bez izgleda da bi u u skorije vrijeme mogla biti donijeta presuda.

Poluepilog priče: Početkom aprila 2016. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo je Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv Stefana Karganovića zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 104.680 KM.

U saopštenju MUP-RS se istaklo kako se prijavljeni sumnjiči da je u svojstvu odgovornog lica Nevladine organizacije „Schtihting Srebrenica Historical Project“, Den Hag od 2008. god 2014. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih Zakonom o porezu na dohodak i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, ne dajući podatke o svom stečenom oporezivom prihodu u Republici Srpskoj, kao i prihodu fizičkih lica sa kojima je osumnjičeni zaključivao Ugovore o djelu, te je na taj način izbjegao plaćanje poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 104.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Republike Srpske.

Još uvijek se čeka epilog slučaja Karganović.


2009- Još jedno "Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS"

Ovo bi se moglo nazvati prvim zvaničnim optužbama vlasti  protiv "neprijatelja Republike Srpske" kada je početkom novembra 2009. godine Vlada RS prihvatila Informaciju "Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS - OHR-ovo kreiranje i održavanje nestabilnosti u BiH kroz djelovanje Rafija Gregorijana i drugih protiv RS".

U dokumentu na 30 stranica se podsjeća da je Vlada RS 26. novembra 2008. godine uputila Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Milorada Barašina, tadašnjeg vršioca dužnosti, a sadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Harija Furlana, neđunarodnog tužioca Tužilaštva BiH, Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika, Dejvida Apčera, šefa Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, Šefka Šahbegovića, Sudije suda BiH, Bakira Hadžiomerovića, urednika magazina ''60 minuta'' FTV, Slobodana Vaskovića, dopisnika tog magazina, Dragomir Babića, predsjednika nevladine organizacije "Narodni front", i Dragana Lukača, tadašnjeg pomoćnika direktora SIPA.

Kao jedan od primjera stvaranja lažne slike Republike Srpske spomenut je intervju Borisa Divjaka, tadašnjeg predsjednika Odbora direktora "Transparency Internetional BiH" iz oktobra 2007. godine, objavljenog pod naslovom "Dodiku će se suditi zbog mutnih privatizacija".

Još spinova o rušenju RS

Početkom marta 2014. godine, za pokušaj državnog udara optuženi su pripadnici udruženja građana “Slobodna Republika” i “Oštra nula”. Odmah nakon toga, Emil Vlajki iznosi tvrdnje o “narandžastoj revoluciji“, koja ima za cilj rušenje predsjednika RS, a istu teoriju je ponavljao u dužem vremenskom periodu.

U avgustu 2014. godine, Dodik iznosi nove tvrdnje o, kako je tad rekao, “nekim strancima koji posredstvom nevladinog sektora stvaraju u Palama, Doboju, Bijeljini i Banjaluci centre iz kojih bi neposredno poslije izbora, tvrdnjama da će izbori biti pokradeni, pokušali da destabilizuju postizbornu situaciju i izazovu nezadovoljstvo i atmosferu javne pobune”. Pažnju medija i javnosti posebno je izazvao u avgustu 2014. godine potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić koji je  tvrdio da su “pojedini krugovi iz međunarodne zajednice podijelili značke određenim ljudima u RS i BiH kako bi potpomogli dolazak opozicije na vlast”. Navodi o znčkama nikada nisu dokazani, baš kao ni mnoge tvrdnje o urotama protiv Republike Srpske.

Još jednu urotu, Dodik spominje u aprilu 2015. godine, tvrdivši kako je “meta iste” te da ga Amerikanci žele “ukloniti”, na način da se njegova vlast u RS sruši kao i što se 90-ih rušio Miloševićev režim. A “urotnički centar” je isti kao i prije – Budimpešta.

Za kraj

Ivana Korajlić portparolka TI BiH kaže za BUKU kako su konstantne optužbe za neprijateljstvo Republike Srpske na račun opozicije i pojedinih kritičara vlasti u RS zapravo nedostatak ideja kako da uguše postojeću kritiku.

"Žalosno je da se stalno provlače isti igrači koji imaju za cilj da unište Republiku Srpsku" ističe ona.

Tanja Topić, koja je i sama bila predmet optužbi od strane aktuelne vlasti u RS kaže da su joj ti "planovi" vrijeđanje inteligencije onih malobrojnih koje ovakvi dugogodišnji spinovi nisu potpuno zatupjeli.

"Pitam se da li nakon ovakvog saopštenja SNSD-a treba da budemo sretni što imamo takvu vlast, koja je odoljela uspješno i odolijeva napadima mrskih neprijatelja sa zapada, jer podsjetiću na brojku preživjelih prolježa, obojenih revolucija, narandžastih revolucija, Soroševih planova i milijardi tog novca. Šalje li nam se to poruka da moramo biti ponosni što na čelu imamo takve političke gromade?" zaključuje Tanja Topić.