<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Požari haraju Portugalom, a Njemačka se bori s poplavama

Požari i poplave

POŽARI na jugoistoku Francuske još nisu ugašeni, ali se stanje smiruje, rekao je francuski premijer Edouard Philippe, no u Portugalu je stanje još teško, a u gašenju sudjeluje 4000 vatrogasaca, dok nekim dijelovima Njemačke zbog obilnih kiša prijete poplave.

27. juli 2017, 12:00

Na jugoistoku Francuske i na Korzici, gdje se vatrogasci treći uzastopni dan bore protiv požara, izgorjelo je više od 7000 hektara, dok je u Varu, departmanu na jugoistoku Francuske, evakuirano više od 10 tisuća osoba.

U gašenju požara sudjeluje ukupno 4000 ljudi, uz pomoć 19 zrakoplova i helikoptera, prenosi AFP.

U turističkoj zoni ljudi spavaju u autima i na plažama

U turističkoj zoni Bormes-les-Mimosas, gdje se broj stanovnika tijekom ljeta udvostruči i utrostruči, tijekom noći je evakuirano između 10 i 12 tisuća osoba. Premda im je ponuđen smještaj u gradskim dvoranama, neki su radije ostali u svojim automobilima ili na plažama.

Jučer, pred kraj dana, požar je "stavljen pod kontrolu", rekao je predstavnik regionalne vlasti Stéphane Bouillon.

Požar je poharao 1300 hektara i mobilizirao više od 550 vatrogasaca.

Situacija je još uvijek napeta

Premijer Edouard Philippe rekao je da je "situacija još napeta, uzme li se u obzir broj požara koji haraju regijom, poboljšava se, ali bih ostao oprezan".

S 8 do 9 milijuna posjetitelja na godinu, prema podacima turističke zajednice Vara, taj departman svrstava se odmah iza Pariza kao glavna turistička destinacija u Francuskoj.

U susjednom departmanu Bouches-du-Rhône, izgorjelo je stotinjak hektara, a požar je stigao sve do sela Carro iz kojega je evakuirano 400 osoba.

Požar u Peynieru, sjeveroistočno od Marseillea, u kojemu je izgorjelo 80 hektara, "stavljen je pod nadzor", rekao je prefekt..