<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Misteriozna zaraza se širi regionom, dvoje preminulih, zaraženi izolovani

Makedonija

Povjerenstvo za zdravstvo utvrđuje o kojoj bolesti je riječ, a među građane se uvukla panika zbog nepoznate bolesti koja se širi.

27. juli 2017, 12:00

Ministarstvo zdravstva Makedonije potvrdilo da su dvije osobe preminule od nepoznate bolesti u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju. 

Pacijenti su bili u teškom stanju zbog otkazivanja više organa, a uzrok bolesti se istražuje, piše Večernji list BiH.  Oni su u Infektivnu kliniku primljeni prije četiri dana s vrućicom, proljevom, povraćanjem. Jedan pacijent je umro odmah, a drugi jučer ujutro. Preminuli su bili u dobi od 24 i 50 godina, bez drugih zdravstvenih problema. Zvonko Milenković, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti i predsjednik Odbora za infektivne bolesti, rekao je kako su preminuli iz okolice Gostivara, a trenutačno u klinici imaju još četiri zarazna bolesnika, ali oni nisu u tako lošem stanju. 

- To je vrlo febrilan sindrom koji utječe na više organa. U ovom slučaju utječe na jetra, bubrege i zgrušavanje krvi. U infektivnoj klinici za sada nema karantene, ali su zaraženi pacijenti izolirani - rekao je Milenković na konferenciji za novinare upriličenoj zbog situacije s nepoznatom zarazom.

 Milenković je objasnio kako je u pitanju nekoliko mogućih uzroka stanja bolesnika, uključujući hemoragičnu groznicu - “nilsku groznicu” i tularemiju. - 

Sumnjamo na više agenata koji prenose različite vektore poput insekata i glodavaca i zato ćemo ispitati bilo koju situaciju dok ne dobijemo rezultate. Važno je da ima nisku razinu prijenosa od osobe do osobe i nema mjesta panici - rekao je Milenković. 

Kazao je kako je odmah obavijestio Centar za javno zdravstvo iz kojeg su izišli na mjesto i obavljaju epidemiološke studije. Povjerenstvo za zdravstvo utvrđuje o kojoj bolesti je riječ, a među građane se uvukla panika zbog nepoznate bolesti koja se širi. 

Umrli pacijenti bili su rođaci, međutim, prema potvrdi Ministarstva zdravstva Makedonije, u bolnici ima i zaraženih koji nisu u srodstvu s preminulima. Makedonski mediji izvještavaju kako je riječ o nepoznatoj visokozaraznoj bolesti te da se sumnjaju kako je cijelo selo Simnica u okolici Gostivara zaraženo nepoznatom bolesti te se očekuju novi pacijenti.