<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ugostitelji iz Sarajeva se bune protiv zabrane pušenje:Evo šta su poručili vlastima!

Saopštenje

Udruženje ugostitelja Kantona Sarajevo izražava zabrinutost odredbama Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

27. juli 2017, 12:00

Predsjednik udruženja ugostitelja KS Sulejman Kapić Leo kaže da je nakon javne rasprave održane za Kanton Sarajevo ostalo nejasno da li će bilo koji od njihovih prijedloga biti usvojen i da li ih je iko čuo.

Kapić naglašava da je provođenje odredbi koje Nacrt zakona predviđa pogubno za ugostiteljstvo. On ukazuje na iskustva sa sličnim odredbama u Hrvatskoj i podsjeća da su vlasti bile prisiljene nakon tri mjeseca ponovno mijenjati zakon i dozvoliti pušenje u određenim ugostiteljskim objektima.

- Ta tri mjeseca donijela su ogromne gubitke ugostiteljima i nije mi jasno zašto se insistira na apsolutnoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima. Mi već imamo zakon koji predviđa odvojene prostorije za pušače i nepušače u objektima, pa ne vidim potrebu za insistiranjem na potpunoj zabrani - zaključuje Kapić.

Pored činjenice da zakon o zabrani pušenja potpuno zabranjuje konzumaciju proizvoda koji je legalan, ne obazirući se na prava gotovo dva miliona punoljetnih pušača u BiH, ovaj zakon, ukoliko se usvoji u ovom obliku, predstavlja osnovu za dodatno pogoršavanje i onako loše socijalno-ekonomske situacije u BiH. Otpuštanje radnika kao direktna posljedica ovog zakona je neminovnost - tvrde ugostitelji, saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo.