<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Koncert u Banjaluci: Upoznajmo Švajcarsku kroz muziku

BANSKI DVOR

Koncert Upoznajmo Švajcarsku kroz muziku biće održan večeras u Kulturnom centru Banski dvor sa početkom od 20 časova.

27. juli 2017, 12:00

Riječ je o nastupu 30 muzičara koji dolaze iz Ženeve, a nastupaju: Pjevačko udruženje VOX GENEVA, sekcija  mladih "VOX KALEIDO" (16 do 24 god.) i Folklorni dio: gospođica Barbara Klossner sa prijateljima.



Kamerni dio koncerta

VOX KALEIDO je kamerni sastav mladog dijela članova trupe VOX GENEVA,  a koji izvodi "a kapela" srednjovjekovnu muziku, te klasične kompozicije.

VOX KALEIDO (VOX GENEVA) predvodi dirigent: Serge Ilg

Folklorni dio koncerta


Barbara Klossner je jedan od napoznatijih mladih izvođača u jodlanju, načinu pjevanju specifičnom za Alpe.

VOX GENEVA
je udruženje koje za svoj glavni zadatak postavilo  čuvanje i promovisanje sakralne muzike. U saradnji sa profesonalnim pjevačima i instrumentalistima organizuju najširi spektar koncerata po Švajcarskoj i svijetu, te osposobljavaju mlade pjevače horskom izražaju radi očuvanja ove muzike.

Udruženje radi na razvijanju  umjetničke interakcije sa najrazličitijim muzičarima na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu. Jedan od naših zadataka je i doprinos kulturnom životu grada Ženeve.
Na latinskom riječ VOX znači glas, ali i zvuk i govor.

VOX GENEVA kombinuje ove tri dimenzije, proučavajući sakralnu muziku, te ističući njenu snagu i duhovnost koja proističe iz izgovorene i otpjevane rječi.

VOX KALEIDO


Ljepota i osjećaj. Svjetovna i sakralna muzika.

A cappella horski sastav VOX KALEIDO najmlađi je od tri pjevačke grupe koje čine udruženje VOX GENEVA. Pod dirigentskom palicom Serge-a Ilga (Serž Ilg)  mladi pjevači (između 16 i 24 godine) već u najmlađim godinama pristupaju različitim muzičkim stilovima u rasponu od srednjeg vijeka do dijela 21. Vijeka. Kako bi se maksimizirao učinak i povećao startni potencijal, broj  djela koja se obrađuju je maksimalno smanjen, na uštrb fokusiranom radu, omogućavajući time onima koji žele pjevati u horu da dostignu vrhunski nivo izvođenja kompozicija.  Muzičku obuku pjevača osigurava  „Conservatoire populaire de Genève“ (Ženevski Konzervatorijum).