<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministar Malešević objavio da se zatvara 15 škola u RS pa kupuje sebi sportski automobil

Sudbina

Ministarstvo prosvjete i kulture, na čijem čelu je Dane Malešević, raspisalo je danas tender za nabavku automobila vrijednog 115.000 maraka, koje mora imati specijalnu luksuznu opremu od senzora, zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta, otkriva poslovni portal Capital.ba. U isto vrijeme saopšteno je danas kako će se u RS od naredne školske godine prestaje s radom 10 petorazrednih područnih škola, jer nemaju dovoljan broj đaka, a još pet područnih devetorazrednih škola promijenit će status u petorazredne.

27. juli 2017, 12:00

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da se pet takvih škola gasi po automatizmu, s obzirom na to da nemaju nijednog upisanog učenika.

Zakon u RS je definisao da devetorazredno odjeljenje može ostati ako ima 36 učenika, a ako ih je manje, da mijenja status ili da se ugasi.

- Vodili smo računa o putnoj komunikaciji i drugom, te odlučili da ih pet promijene status i od naredene školske godine će postati petorazredna odjeljenja. Stariji učenici će putovati u centralne škole. U tim odjeljenjima imaju tri do deset učenika i smatramo da je bolje da ta djeca idu u centralnu školu - kazao je Malešević.

Ostale područne devetorazredne škole, koje imaju manji broj učenika nego što je predviđeno zakonom, neće izgubiti status, ali će u njima biti organizovana kombinovana nastava od šestog do devetog razreda.

Nastavnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom zbog zatvaranja škola biće naknadno zaposleni u drugim školskim objektima.

Školama će, kaže, biti zabranjeno da raspisuju konkurse za izbor novog nastavnog kadra sve dok se tih 12 nastavnika ponovo radno ne angažuju.

U RS je u 2017./2018. školsku godinu prvi put upisano manje od 10.000 prvačića, a u odnosu na isti period lani, upisano je oko 570 manje djece ili jedna osnovna škola.


Nekako istovremeno, 
Ministarstvo prosvjete i kulture, na čijem čelu je upravo ministar Malešević, raspisalo je danas tender za nabavku automobila vrijednog 115.000 maraka, koje mora imati specijalnu luksuznu opremu od senzora, zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta. tako je objavio danas poslovni portal Capital.ba